Osmani oštro odgovorila Vučiću: Srbija izazvala raspad Jugoslavije i počinila genocid

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da zvanični Beograd “lažnim pričama i argumentima” nastoji da iskrivi sliku o Kosovu i potkopa kosovsku državnost, a kao primjer je navela govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu Pokreta nesvrstanih.

Samit se održava u Beogradu, Aleksandar Vučić je kao predstavnik države domaćina u uvodnom izlaganju rekao da Srbija “boreći se za svoj suverenitet i teritorijalni integritet, brani međunarodno pravo i principe Ujedinjenih nacija”, kao i to da je Srbija “posvećena pronalaženju trajnog rješenja” za Kosovo.

Vjosa Osmani je istakla da je Srbija izazvala raspad Jugoslavije i na čelu sa Slobodanom Miloševićem počinila genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Nezavisnost Kosova je priznao znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde je 2010. godine potvrdio da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo. Zato pozivam sve države Pokreta nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo da se rukovode ovakvim tumačenjem Međunarodnog suda pravde, a ne propagandom Srbije”, poručila je, između ostalog, Osmani putem svog Facebook profilu.

S druge strane, nastup Milorada Dodika u Beogradu jučer je na Twitteru komentirao je poznati novinar i kolumnista Dragan Bursać.

Bursać je na Twitteru ponovo porazio Dodika.

Dodik u medijima: U Beogradu ću nastupati u ime Srpske i Srba“, napisao je u tweetu Dodik, i priložio fotografiju na kojoj se vidi da je Dodik u Beogradu nastupio kao član Predsjedništva BiH te je Dragan podvukao “Dodik u realnost”.

Pogledajte:

Image

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe