13 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Osmani i Vučić ipak za istim stolom u Moldaviji: Je li Evropska unija izgubila strpljenje?

IZVORklix.ba

Iako su zvaničnici Kosova i Srbije najavljivali kako se ne planiraju sastajati na samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, briselski zvaničnici uspjeli su za isti stol dovesti Aleksandra Vučića i predsjednicu Kosova Vjosu Osmani.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell jučer je saopćio kako je održao bilateralne susrete sa Osmani, ali i sa Vučićem sa kojima je razgovarao o situaciji na Kosovu.

“Sjedio sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i razgovarao sam sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani o opasnoj situaciji na sjeveru Kosova”, rekao je Borrell.

Pored Borrella, zvaničnici Kosova i Srbije sastali su se i sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kao i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom koji su uspjeli za isti stol dovesti Vučića i Osmani.

Nakon sastanka, Borrell je rekao kako je pred zvaničnike iznio tri jasna zahtjeva Evropske unije.

“Zahtijevamo da se odmah održe novi lokalni izbori, da se osigura učešće kosovskih Srba te da se započne rad na uspostavljanju zajednice općina sa srpskom većinom u skladu sa dijalogom koji vodi Evropska unija. Ukoliko se ovo ne ostvari, bit će ozbiljnih posljedica po naše odnose”, rekao je Borrell.

Sastanak je komentirao i Aleksandar Vućić koji je razgovore ocijenio teškim.
“Težak razgovor sa Macronom i Scholzom o ponovnoj eskalaciji nasilja na Kosovu, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije. Istakao sam neophodnost ulaganja dodatnih zajedničih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rješavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza”, rekao je Vučić.

S druge strane, Osmani je kratko komentirala kako je održala sastanak sa Macronom, Scholzom i Borrellom te da su razgovarali o situaciji na Kosovu i zajedničkim naporima koje treba ostvariti za mir, sigurnost i stabilnost.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe