Oskrnavljen spomenik Garavice, Dodik osudio, Ružnić najavio inspekciju

Nakon što je udruženje “Jadovno 1941.” objavilo fotografiju improvizovanog skloništa na memorijalnom spomeniku “Garavice”, kod Bihaća, spomeniku 12.000 nastradalih Bišćana, uglavnom Srba, uslijedile su reakcije, ali i najava premijera USK da će odmah poslati inspekciju na lokaciju.

“Oskrnavljen spomenik. Snimljeno juče na Garavicama kod Bihaća, stratištu gdje je ubijeno ne manje od 12.000 Srba. Uz sam spomenik neko je improvizovao štenaru”, napisali su iz udruženja Jadovno 1941. na Facebook profilu uz fotografiju.

Nakon što se pojavila informacija oglasio se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je od nadležnih institucija zatražio da se ovaj, kako je naveo, vandalski čin istraži, te da se sankcionišu odgovorni.

“Najoštrije osuđujem skrnavljenje spomenika u Garavicama, kod Bihaća, koji je podignut srpskim žrtvama koje su ustaše pobile tokom Drugog svjetskog rata. Ovo je još jedan u nizu pokušaja da u Federaciji BiH unište spomenike koji govore o srpskim stratištima na tom području”, napisao je Dodik na svom Twitter nalogu.

Informacijom, da je na Garavicama postavljen objekat za pse, bio je iznenađen premijer USK Mustafa Ružnić, koji je najavio da će problem riješiti.

“To mi je prva informacija od Vas. Svakako, odmah po povratku u kabinet, razgovaraću sa našom inspekcijom, da se detaljno upoznam. Ono što bude sa naše strane, poduzećemo mjere koje trebamo poduzeti. Ne možemo se ne poštovati”, rekao je za N1 premijer USK Mustafa Ružnić.

Spomen park “Garavice” su simbol jednog od najvećih pojedinačnih stratišta u Bosni i Hercegovini iz drugog svjetskog rata, i jedan od desetak najmonumentalnih spomenika izgrađenih za vrijeme SFRJ.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe