OŠCZ: Domu zdravlja Bosanska Krupa još 10 hiljada KM za opremanje izolatorija

Odnose se na formiranje izolatorija za osobe koje dolaze iz drugih zemalja u Bosansku Krupu i postavljanje šatora ispred Doma zdravlja za trijažni punkt. OŠCZ danas je na prijedlog komandanta Armina Halitovića donio odluku da se Domu zdravlja doznači još 10 hiljada KM za opremanje izolatorija za eventualne pacijente pozitivne na koronavirus. Naređena je uspostava izolatorija za osobe koje dolaze iz drugih zemalja na područje općine Bosanska Krupa. Ovaj izolatorij će se nalaziti u blizini izolatorija za eventualne pacijente pozitivne na koronavirus, u velikoj sali Doma kulture.

Ovu naredbu, u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK, provest će direktor JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“, direktor JKP „10. Juli“ i Općinski štab civilne zaštite. Crvenom križu općine Bosanska Krupa naređeno je da stavi na raspolaganje šator u svrhu postavljanja istog ispred ZU „Doma zdravlja“ Bosanska Krupa u kojem će se osnovati trijažni punkt sa sanitarnim upitnicima. Za provođenje one naredbe zaduženi su predsjednik Crvenog križa i direktor Doma zdravlja. Štab je na današnjoj sjednici odobrio prenos sredstava Domu zdravlja Bosanska Krupa u iznosu od 10 hiljada KM za opremanje i nabavku sredstava neophodnih za izolatorij u kojem će, ukoliko ih bude, boraviti pacijenti pozitivni na koronavirus.

Podsjećamo, protekle sedmice Domu zdravlja je već doznačeno 10 hiljada za nabavku maski, rukavica, dezinfekcijskih i drugih sredstava potrebnih za provođenje preventivnih mjera zaštite od virusa. Novčana podrška Domu zdravlja, kako je naglasio načelnik Općine i komandant OŠCZ Armin Halitović, pružat će se i dalje ukoliko za tim bude potrebe. Na sjednici je razgovarano o trenutnom stanju u Bosanskoj Krupi po pitanju pandemije koronavirusa i aktivnostima koje se provode s ciljem zaštite od zaraze.

Komandant Armin Halitović kazao je da Općina Bosanska Krupa nabavlja dodatnu količinu maski za povjerenike/volontere u mjesnim zajednicama, uposlenike Doma zdravlja, pripadnike civilne zaštite. Direktor Doma zdravlja Mujo Kekić je istakao da je danas u njihovoj ustanovi urađeno prvo testiranje na koronavirus, da je uzorak poslan u KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ odakle će na analizu u Sarajevo, te da trenutno na svojoj evidenciji imaju 210 lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe