2.7 C
Bihać
Utorak, 29 Novembra, 2022

Optužnica protiv policajca GP BiH zbog puštanja preko granice u vrijeme Covid-19

Optuženi Kikić Rajo (1963.), tereti se da je zbog imovinske koristi, omogućio nezakonit ulazak građana na teritoriju BiH, bez poštivanja normi koje su bile na snazi zbog spriječavanja širenja pandemije Covid 19, čime je izazvao ozbiljnu opasnost i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

Optuženi se tereti da je dana 16.03.2020. godine, radeći na graničnom prijelazu u Brčkom, za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite sa ciljem spriječavanja širenja pandemije Covid 19, zbog sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije, propustio tri osobe na teritorij Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe sa područja Brčkog, dolazile su iz R Austrije, nisu imale potrebne putne isprave, te im je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama, trebao biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Aktivnostima nadležnih organa, na spriječavanju širenja pandemije, navedne osobe su pronađene i smještene u obveznu izolaciju u propisanom periodu.

Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe, da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio kazneno djelo-Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. stavak 1. KZ BiH, saopćeno je jutros iz Tužilaštva BiH.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se