14.5 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

OPREZ, NE PRAVITE GREŠKE U ISHRANI: Ovo su prednosti kontrole količine obroka

Bolje varenje

Prevelike veličine porcija doprinose probavnim smetnjama i nelagodama. Vaš sistem za varenje najbolje radi kad nije pretovaren hranom. Brojne su prednosti kontrole porcija, a jedna od njih svakako jeste i ta što će pomoći da prestanu grčevi i nadutost nakon jela.

Izbalansiran nivo šećera u krvi

 

Prejedanje može da dovede do disbalansa šećera u krvi tako što pretovarite svoje tijelo glukozom, što, eventualno, može da dovede do inzulinske rezistencije. Prednosti kontrole porcija i manjih obroka su takve da će pomoći da vaše tijelo i dalje funkcioniše pravilno.

Mršavljenje

Izaberite balansirane obroke s odgovarajućim veličinama posluženja kako biste lakše izbacili kalorije. Dakle, slobodno uzmite i nešto slatko, ali pažljivo odredite količinu. Sigurno ćete primijetiti napredak, jer se dobre strane kontrole porcija posebno primijete kod osoba koje žele da smršave.

Poboljšana zasićenost

Kada jedete prebrzo, ne primjećujete da vam želudac poručuje da je pun. Jedite polako i obratite pažnju na znake gladi kako biste poboljšali ojsećaj zasićenosti.

Štedite novac

Kad jedete preporučene količine hrane, onda ne morate da stvarate zalihe namirnica. Mjerenje porcija učinit će da pakovanje, naprimjer, miksa orašastih plodova traje duže nego da jedete direktno iz njega. Dobre strane kontrole porcija se, dakle, ogledaju i u finansijskom dijelu.

Čitajte oznake na proizvodima, mjerite hranu, pripremajte svoje obroke unaprijed, koristite manje tanjire, pratite šta unosite u organizam, dijelite obroke s drugima. Nemojte braniti sebi određenu hranu, ni slanu ni slatku, već je pametno kontrolišite i uživajte u njoj.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe