Operativna grupa insistira na što skorijem zatvaranju centra Bira

IZVORavaz.ba

Članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem sastanku usvojili su nekoliko zaključaka, među kojima se izdvajaju zahtjevi za što skorije zatvaranje privremenog prihvatnog centra Bira u središtu Bihaća, te izmještanje maloljetnih osoba bez pratnje u prihvatne centre s adekvatnijim uvjetima van tog kantona.

– Centar Bira u Bihaću mora biti zatvoren, s obzirom da je određena i prilagođena lokacija za kamp van naseljenog područja. Od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) traži se osiguravanje svih uvjeta u kampu na lokalitetu Lipa za prihvat preostalih migranata iz centra Bira – jedan je od današnjih zaključaka Opretivne grupe za situaciju s migrantima u USK.

Istaknuto je i kako bi Gradska uprava Bihać morala što prije ispuniti preuzete obaveze na lokaciji Lipa, odnosno u najkraćem vremenskom periodu osigurati nesmetano snabdijevanje vodom, te završiti sigurnosnu ogradu i kapiju.

Ponovljen je i apel nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnim organizacijama da se maloljetnim osobama bez pratnje u Biri, moraju osigurati adekvatniji životni uvjeti.

Zahtijevamo prvenstveno od UNICEF-a, ali i svih nadležnih da se ova djeca izmjeste u kampove van Unsko-sanskog kantona, s obzirom da ovdje nemaju potreban smještaj i prilagođene životne uvjete. Nadamo se da će ova djeca biti izmještena iz Bire do 21. maja, inače će neko morati preuzeti odgovornost za njih po konačnom zatvaranju Bire – stav je članova Kantonalne operativne grupe.

Pažnja je usmjerena i na kontrolu sigurnosne, kao i zdravstveno – epidemiološke situacije, tako da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) nastaviti strogu kontrolu kretanja svih ilegalnih migranata u ovom dijelu BiH.

Titulari vlasništva nekadašnjih proizvodnih hala i nedovršenih objekata moraju u roku od 72 sata poduzeti mjere fizičke zaštite, kako bi se migrantima onemogućilo zadržavanje i boravak u takvim objektima.

Također, od Općinskog vijeća Velike Kladuše zatražena je saradnja, odnosno formiranje koordinacionog tijela i određivanje lokacije s preduvjetima za formiranje tranzicionog kampa, u koji bi se izmjestili migranti iz Mirala i napuštenih objekata.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe