15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Općinska stipendija u Bosanskoj Krupi hiljadu KM, nadarenim studentima dvije hiljade

U Bosanskoj Krupi je danas počelo potpisivanje ugovora o dodjeli općinske stipendije za akademsku 2019/2020. godinu. Stipendiju Općine u iznosu od sto konvertibilnih maraka, odnosno hiljadu na godišnjem nivou, primat će sedamdeset četiri studenta, dok će troje nadarenih primati čak dvije hiljade maraka.

Ovo je jedanaesta godina zaredom kako Općina Bosanska Krupa dodjeljuje stipendiju svim redovnim studentima. U sklаdu sa odobrenim sredstvimа budžeta Općine Bosanska Krupa i kriterijimа zа dodjelu stipendijа dodijeljeno je sedamdeset sedam studentskih stipendija.

„Ovo je radostan čin, ali ne mogu zanemariti činjenicu da se svake godine smanjuje broj studenata i da zbog toga osjećam zabrinutost. Ove godine ih je samo 77, prošle 108, pretprošle 148, a bilo je godina kad je studenata bilo i po 240. Ono što je dobro i što studente raduje jeste da su stipendije veće nego prethodnih godina. Žao mi je i zbog načina potpisivanja ugovora. Prvi put nije organizovano zajedničko, nego pojedinačno uz mjere predostrožnosti od koronavirusa, ali šta je tu je. Najbitnije je zapravo da ove stipendije pomognu našim studentima kako bi sa manje briga završili fakultet i postali akademski građani, cijenjeni i na tržištu rada poželjni stručnjaci“, kaže načelnik Armin Halitović.

Visina studentske stipendije, kao i prethodnih godina, utvrdila se na način što se iznos budžetskih sredstava planiran za tu namjenu podijelio na broj korisnika stipendije. Tako će sedamdeset četiri studenta primati hiljadu maraka, dok će tri studenta sa prosječnom ocjenom iznad 9,5 primati dvije hiljade maraka.

U proteklih deset godina Općina Bosanska Krupa je isplatila 1.743 stipendije za šta je iz svoga budžeta utrošila 1.357.322 KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe