OO NES Bužim: Ima li kraja redukcijama vode?

Općinska organizacija NES Bužim oglasila se je danas saopćenjem za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Izborom novog saziva Općinskog vijeća općine Bužim, odnosno formiranjem većine u istom te aktuelnog Općinskog načelnika Nanića nastavlja se agonija JKP „KOMB“ d.o.o. Bužim. Nakon održanih izbora krajem prošle godine građani općine Bužim su očekivali da će se početi rješavati nagomilani problemi u komunalnom preduzeću. Obećanja nije nedostajalo pred izbore od aktuelne vlasti na području općine, ali ništa od obećanog se nije ni pokušalo uraditi.

Međutim, nakon nekoliko pokušaja imenovanja direktora iz SDA, pa SDP-a, pa opet iz SDA, jedina odluka koju je aktuelna vlast donijela jeste da pokrenu stečajni postupak u komunalnom preduzeću.

O navedenoj odluci niti je službeno upoznato Općinsko vijeće općine Bužim, a niti građani općine. Cijeli postupak je urađen bez ikakve transparentnosti, bez prezentiranja razloga i konačnog cilja stečajnog postupka. Obaveze koje ima komunalno ostaju obaveze prije i poslije stečaja, a samo postojanje firme je neophodno, jer na području kantona niko nije privatizirao usluge javnih komunalnih preduzeća. Je li privatizacija bila nečiji cilj u cijeloj političkoj borbi za ovo javno preduzeće vrijeme će pokazati.

Zanimljivo je da nemamo reakciju načelnika Nanića na svakodnevne redukcije vode tokom cijelog ljeta, da je isti sam sebe proglasio nenadležnim, iako je po funkciji najodgovorniji za stanje u komunalnom preduzeću.

Znamo svi da je Vlada USK-a na čelu sa premijerom gosp. Ružnićem prošle godine dala 170.000 KM, te pokušala pomoći da se pravaziđu problemi, ali nije bilo spremnosti aktuelnog načelnika sa se i on uključi.

Redukcije su aktuelne i u jesenjim danima, kad kiša neprestano pada već danima, a kraj redukcija se ne nazire.

Kakvo je stanje u JKP možemo samo pretpostaviti budući da isto jedno vrijeme nije nikako radilo. Građani općine Bužim znaju da su vrata preduzeća jedno vrijeme bila zaključana, da se nije moglo izvršiti plaćanje usluga i da se nisu izdavali računi. Znaju također da je načelnik slao volontere iz općine da pokušaju obavljati poslove kada nikog nije bilo od radnika. Sada kada su se počeli izdavati računi na istima je ime direktora koji je davno dao ostavku i td.

Da podsjetimo javnost, sve javne vodovodne i objekte vodosbabdijevanja dosad je gradila Općina Bužim, odnosno Općinski načelnik (opa. Musići, Pivnice, primarna i sekundarne mreže), a komunalno preduzeće samo upravlja s navedenim sistemom, distribuira vodu i vrši odvoz smeća. – stoji u saopćenju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe