Online predavanja dr. Dine Mehmedbegović-Smith na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću

Tokom mjeseca decembra 2020. i januara 2021. godine, u okviru programa prenosa znanja iz iseljeništva u BiH, dr. Dina Mehmedbegović-Smith koja predaje na Institutu za obrazovanje, University College London, održaće pet online predavanja studentima Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću u okviru projekta ‘’Dijaspora za razvoj’’ (D4D) – projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske u partnerstvu sa UNDP i IOM.

Predavanja će biti održana u dole navedenim terminima:

  • Uvid u London kao globalni grad: Izazovi za obrazovni kontekst i edukatore 09.12.2020. u 16.00 h;
  • Angažiranje s jezičnom raznolikošću u globalnim gradovima: Zagovaranje politike i prakse ”jezik bez hijerarhije” u obrazovanju 14. 12. 2020.  u 16.00;
  • Razvijanje interkulturalnih vještina: Autobiografski pristupi djeci i odraslima 13.01.2021. u 16.00 h;
  • Održavanje jezika u dijaspori: Roditelji kao najjača ili najslabija karika 20.01.2021. u 16.00 h; i
  • Primjeri dobrih praksi iz škola u Velikoj Britaniji: Fokus na različitosti 27.01.2021. u 16.00 h.

Istraživanja dr. Mehmedbegović-Smith tiču se dvojezičnosti / višejezičnosti, manjinskih jezika i pozicioniranja jezika u odnosu na domintni, političku moć i nestajanje jezika. Trenutno razvija interdisciplinarni rad s kolegama iz neuroznanosti s ciljem pružanja širih dokaza za zagovaranje kognitivnih prednosti dvojezičnosti u obrazovanju i cjeloživotnom učenju. Njen koncept ”Zdrava lingvistička prehrana” inovativan je pristup učenju jezika, kao i njen autobiografski pristup razvijanju interkulturalnih vještina.

Ovo je drugi angažman dr. Mehmedbegović-Smith u okviru prenosa znanja iz dijaspore u BiH. Priču o njenom prvom angažmanu možete pročitati na:

https://dijaspora.mhrr.gov.ba/kad-dodjes-po-mene-u-skolu-nemoj-govoriti-nas/

Predavanja su otvorena za sve zainteresirane za ovu tematiku, a pristup prvim predavanjima omogućen je putem MS Teams platforme. Svi zainteresirani link za predavanja mogu dobiti putem maila dzalila.muharemagic@unbi.ba .

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe