10.4 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Onaj ko prijeti Dodiku bude otkriven za dan, a ubice Davida ni nakon 700 dana

To je potvrdilo da policija zna biti veoma efikasna. Ali pitanje je kada i za čije potrebe?

Šta ovaj slučaj govori u pogledu ravnopravnosti rješavanja prijetnji i problema, kada se u roku od dan nalazi osoba, kad je u pitanju Dodik, a u drugim situacijama običnih građana se na slučajevima mnogo duže radi, odgovore je pokušala dati advokatica Jovana Kisin za BUKU.

„Prvo, govori nam o efikasnosti naše policije, a koja se u ovom slučaju pokazala uspješnom i efikasnom, što je odlična vijest. Svakom uspješnom akcijom i ekspeditivnošću MUP pokazuje da posjeduje stručnost i tehnička sredstva da sprovodi brzo i efikasno istražne radnje u cilju otkrivanja počinioca krivičnih djela. Dolazimo do zaključka da problem ne leži u efikasnosti i operativnosti, već u odgovornosti i motivaciji policijskih službenika u kompletnoj hijerajhijskoj strukturi.“

Dodaje da s obzirom da je u slučaju potencijalnih krivičnih djela usmjerenih na državne zvaničnike pritisak na policijsku službu ogroman, taj pritisak rezultira brzom i efikasnom reakcijom policije.

„U slučajevima kada su krivična djela usmjerena na štetu običnih građana, uviđamo da postoji određena doza opuštenosti pa čak i neodgovornosti, jer za razliku od ovakvih primjera, imamo situacije da građani čekaju mjesecima pokretanje istrage ili obavljanje bilo koje istražne radnje. Takva slučajevi nam poručuju da i građani moraju biti aktivni u ostvarivanju svojih prava, te po potrebi i stvarati pritisak policijskim organima u vidu urgencija, po potrebi pritužbi i prijava, dakle svih pravnih sredstava koja im po zakonu stoje na raspolaganju.“

Uvjerena je da bi aktivniji pristup građana barem djelimično izmjenio situaciju i smanjio slučajeve nesavjesnog rada državnih organa. Ipak, u jednom savršenom sistemu, kako navodi, svi građani bi bili jednaki pred zakonom i prema svakoj pritužbi bi se očekivala ovakva uspješna i hitna reakcija državnog organa, ali pošto živimo u sistemu u kojem moramo biti istrajni, zahtjevni, uporni onda je kranje vrijeme da takvi građani i postanemo. Ovo se dakako ne odnosi samo na MUP već na cjelokupnu državnu i lokalnu upravu.

„MUP najbolje poznaje mogućnosti svojih operativnih i tehničkih mogućnosti, ali sam se u praksi susretala da se može otkriti identitet počinioca kriv.djela i kada sporni sadržaj bude upućen preko telefona kao i putem interneta. Ponavljam, ukoliko građani prijave krivično djelo, sasvim je legalno i poželjno da se nakon određenog vremena kod nadležne uprave policije ili u Tužilaštvu raspitaju usmeno ili pismeno o statusu predmeta i toku istrage, te da u slučaju nepostupanja upute urgencije, pritužbe, dodatne informacije ili dokaze ukoliko posjeduju iste i sl“, zaključuje Kisin.

Ali čak i kada je upornost građana prisutna, što je slučaj sa grupom “Pravda za Davida” pomaka u istrazi nema. Upozorava na to i član grupe Ozren Perduv koji za BUKU govori kako je u potpunosti jasno da kad je ugrožen bilo ko iz sistema istrage će biti brze i efikasne. Međutim kad je u pitanju običan svijet to se ne dešava.

“Pogotovo kad postoji interes da se nešto ne odradi, kao što mi smatramo da je u slučaju ubistva Davida Dragičevića onda tek nema ni istrage ni napretka. I nama se poručuje pustite institucijama da odrade svoj posao. I evo mi puštamo već preko 700 dana i nisu ništa uradile. Što je najgore neke stvari iz same istrage su sami roditelji morali da otkrivaju. Poput snimaka sa Trga Krajine do kojih je došao Davor Dragičević. A ne institucije.”

Perduv naglašava da je svima jasno šta je u pitanju i kako sistem funkcioniše.

“Imamo slučaj ubistva Milana Vukelića, gdje je tadašnji direktor policije u kameru rekao da ne postoji politička volja da se to riješi. To su nevjerovatne izjave tih godina, a danas je isti sistem na vlasti. I sve što se desilo sa Dragičevićem je posljedica postojanja takvog sistema.”

Sistema u kojem se verbalne prijetnje rješavaju za dan, a ubistva ni za nekoliko godina.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe