OHR: Potrebno osigurati adekvatno finansiranje izbora u BiH

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine odgodila je predstojeće lokalne izbore za 15. novembar 2020. godine

OHR pozvao je sve relevantne organe na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine odgodila je predstojeće lokalne izbore za 15. novembar 2020. godine kako bi se dalo vremena da se prevaziđu izazovi koji se odnose na finansiranje i organizaciju izbora, kao i izazovi koje je prouzrokovala pandemija COVID-19.

“OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore. Time bi se omogućilo CIK-u da izvrši sve neophodne pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje lokalnih izbora kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti da iskoriste svoja zagarantovana prava u skladu sa Ustavom BiH. Od suštinskog je značaja da sve institucije na svim nivoima u potpunosti sarađuju sa CIK-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH“, navodi se u saopćenju OHR.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe