16.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

OHR o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida najavljenog prošle godine

Danas smo poslali upit Uredu visokog predstavnika u BiH o tome zašto visoki predstavnik u BiH nije nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, jer je ranije rekao da hoće.

Također smo ga pitali da li je i to što ni institucije BiH ni visoki predstavnik ne mogu proglasiti takav zakon takođe čin trijumfalizma negatora, a odgovor iz OHR-a glasi:

“Domaći proces je od suštinskog značaja kako bi se BiH pozabavila svojom prošlošću na korektan i iskren način, radi poštivanja sjećanja na žrtve, ali i radi budućih generacija. Stoga je neophodno uložiti novi napor u tom pravcu”.

Podsjetimo, Inzko je prošle godine, u specijalnoj emisiji na N1 iz Potočara, kazao da će se zalagati da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida, te naveo da ćemo ove godine, na 25. godišnjicu genocida, “sigurno imati takav zakon”.

“Zalagat ću se, apsolutno, da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida. Iduće godine ćemo sigurno imati takav zakon na 25-godišnjicu genocida”, kazao je visoki predstavnik u BiH prošle godine za N1 i dodao “kako već radi na tome”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe