Oglasili se Džudo savez BiH i Sadiković: Zabranjena supstanca nalazi se u propisanom lijeku

IZVORklix.ba

Sadikoviću su osim zabrane takmičenja poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. februara pa do dana stupanja na snagu odluke o zabrani takmičenja 23. aprila, stoji u odluci Džudo saveza Bosne i Hercegovine.

Sadiković se oglasio saopćenjem i naveo da se zabranjena supstanca nalazi u lijeku koji su mu propisali ljekari. Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani, zaprimio sam Vašu obavijest da je u mom uzorku urina koji je uzet dana 16. 2. 2020. godine u Bihaću utvrđeno prisustvo zabranjene supstance HYDROCHLOROTHIAZIDE. Ovom prilikom želio bih Vas upoznati i očitovati se po tom pitanju. S obzirom na to da imam povišen krvni pritisak posjetio sam kardiologa doktora Bašića u Bihaću gdje sam uradio ultrazvučnu dijagnostiku srca i ostale nalaze koji bi mogli pomoći da se otkrije uzrok povišenog krvnog pritiska. Nakon odrađenih nalaza, s obzirom na to da mi je krvni pritisak bio izuzetno visok (200/100), doktor je propisao u cilju poboljšanja mog zdravstvenoga stanja i smanjena krvnog prtitiska, a u cilju da isti problem ne bi prerastao u ozbiljnije srčane probleme, tabelete Co-Diovan 80.

Nakon nekoliko dana sam posjetio Kantonalnu bolnicu u Bihaću gdje sam hospitaliziran dana 29. 1. 2020. godine, a otpušten dana 30. 1. 2020. godine, tu me je primio doktor Kurtalić koji je naložio da se odrade svi laboratorijski nalazi. Prilikom otpusta iz bolnice doktor je potvrdio terapiju te je pojačao dozu pomenutih tableta CO-Diovan 80 koji u sebi sadrži zabranjenu supstancu HYDROCHLOROTHIAZIDE. Terapiju sam pio 15 dana, kada mi se krvni pritisak normalizovao te sam uz konsultacije sa doktorima sa obzirom na to da sam mlad prestao konzumirati navedeni lijek, da se organizam ne bi navikao na trajno uzimanje ovog lijeka. Rečeno mi je da pritisak redovno kontrolišem i bilježim. Želio bih istaći ovim putem da sam kontrolisan nebrojeno puta do sada i da nikad nisam bio pozitivan na bilo kakvu nedozvoljenu supstancu, te sam uvijek odgovorno odrađivao svoje obaveze prema Antidoping agenciji.

Dalje navodim da uzimanje navedene nedozvoljene supstance niti u jednom momentu nije bilo da bi se poboljšale neke fizičke ili motoričke perfomanse, nego samo i izričito u medicinsku i svrhu moga zdravlja i liječenja. Želio bih još dodati da niti u jednom momentu u toku svoje sportske karijere nisam pomislio da varam ili nešto slično tome, kao što su uzimanje nedozvoljenih supstanci da bih došao do sportskih rezultata. U svemu gore navedenom mislim da možete zaključiti da apsolutno nije bilo nikakve namjere za uzimanjem ove zabranjene supstance, te zasigurno nisam imao pojma da ovaj lijek sadrži ovu zabranjenu supstancu”, poručio je Sadiković.

Džudo savez Bosne i Hercegovine dostavio je Sadikovićeve ljekarske nalaze.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe