14.8 C
Bihać
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Održana prva sjednica Predsjedništva BiH: Cvijanović će predstavljat BiH na samitu EU – Zapadni Balkan

Članovi Predsjedništva BiH su na današnjoj sjednici dogovorili da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu.

Prva redovna sjednica novoizabranog sastava Predsjedništa BiH održana je danas u Sarajevu. Sjednicom je predsjedavala Željka Cvijanović.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan koji će 6. decembra 2022. godine biti održan u Tirani, u Republici Albaniji. Delegaciju Bosne i Hercegovine na ovom samitu predvodit će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH su na današnjoj sjednici dogovorili da predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, u ime Predsjedništva BiH, uputi pismo predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel).

Volume 0%

Šta je sve usvojeno i odobreno

Predsjedništvo BiH usvojilo je većinom glasova Izvještaj o izvršenju budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

– Memoranduma o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Belgije

– Memoranduma o razumijevanju о političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Tajland

– Sporazuma o partnerstvu u sprovođenju projekta “Podrška Centru za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u implementaciji real-time sistema za upravljanje informacijama za protivminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini BHIMSMA Core” između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno deminiranje i nevladine humanitarne organizacije Norveška narodna pomoć. Obavezuje se Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) da u implementaciju ovog sporazuma uključi Republičku upravu civilne zaštite i Federalnu upravu civilne zaštite, te da aktivnosti koordinišu sa navedenim institucijama.

– Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu za period 2022-2023.

– Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za period 2023-2025.

Ratifikacija Sporazuma o grantu

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju:

– Ugovora o grantu (Luka Brčko Distrikt) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan

– Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije “Fiscalis” za period 2021-2027.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Rumunije o odbrambenoj saradnji.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 2021. godinu, te Informaciju o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva četiri mjeseca 2022. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma o grantu od 4.7.2022. i Amandman broj 8 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. između KfW-a, Frankfurt na Majni („KfW“) i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Vijeće ministara BiH („Primalac“) – u iznosu od 6.000.000,00 EUR – Ublažavanje uticaja COVID -19 na mikro, mala i srednja preduzeća (MICMSME) – putem Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) -Faza 2 – navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe