Održana press konferencija 5 zastupnika u Skupštini USK: Ne želimo podržavati Vladu kojom se upravlja iz kabineta Gradonačelnika Cazina

U 3 godine potrošeno preko 1 milijardu KM, a Kantonalna bolnica još uvijek ima dugovanja od 12-13 miliona KM, a Dom zdravlja Bihać se još uvijek nije ni počeo raditi.

Jučer je održana press konferencija 5 zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona koji su kritikovali rad Vlade Unsko-sanskog kantona. Od pristunih zastupnika na press konferenciji su bili Rasim Kantarević, Ilda Alibegić, Ekrem Prošić, Zikrija Duraković i Vildana Alibabić.

Prisutnim novinarima se prva obratila zastupnica stranke Narod i Pravda Ilda Alibegović koja je kritizirala svoje kolege u Vladi Unsko-sanskog kantona koji po njenim riječima rade pogrešno. Također je naglasila da je izišla iz većine koja je podržavala rad Mustafe Ružnića i njegove vlade onaj dan kad su smjenili Izana Mustafića, jedinog direktora Naroda i Pravde. Čak je spomenula da je dobijala ponude da periodično podržava Vladu USK, ali ona je i to odbila.

Nakon Ilde, prisutnim se obratila Vildana Alibabić (Naša stranka) je naglasila da se velika opasnost krije iza toga što ne postoji parlamentarna većina na Unsko-sanskom kantonu. U posljednje dvije godine su postojale samo dvije sjednice na kojima je postojala parlamentarna većina, a ostalo vrijeme se radilo bez podrške većine. Mustafa Ružnić treba shvatiti da smo mi opozicija i kao takvi nismo dužni podržavati rad vlade koja svake godine potroši preko 200 miliona KM bez ikakvog pitanja ili pravdanja nama kao zastupnicima u Skupštini USK.

Vildana je također naglasila da se Vladom Unsko-sanskog kantona upravlja iz kabineta Gradonačelnika Cazina. Politički procesi u tom kabineta ne rade u korist naroda na Unsko-sanskom kantonu nego samo za širenje stranke NES. Oni se žele pozicionirati što bolje na sljedećim izborima tako što narod kupuju budžetom – kazala je Vildana.

Također je spomenula da je sramota kakva drva dobijaju naši penzioneri. Najveći škart mogući i još na to sve kasne sa dostavom. Sramota je šta našim penzionerima također radi njihov direktor Unsko-sanskih šuma Šerif Kaljiković. Za kraj, Vildana je pozvala SDP, ali i sve druge stranke i poslanike koji žele iskrenu vlast koja će služiti narodu da im se pridruži i da se napravi nova većina u Skupštini USK.

Nakon Vildane Alibabić, pristunima se obratio i Ekrem Prošić koji je rekao da su se oni danas okupili zbog velike krize koju je prouzrokovala Vlada Unsko-sanskog kantona.

Dugo sam u skupštinskim klupama, ali ovakav nerad i bezakonje još nisam doživio. Većina traje od sjednice do sjednice ,a ustvari je nema nikako. Svi su uzeli po nekoliko pozicija i rade na njima šta god žele, bez ikakve kontrole. Čak su promijenili pravilnik skupštine i odredili da kolegij skupštine usvaja Dnevni red što je presedan u Bosni i Hercegovini i nije se još desilo. Manjina usvaja Dnevni red, a većina u Skupštini USK se ne pita ništa. To samo kod nas ima. Premijer Mustafa Ružnić tako ima kontrolu i kada shvati da mu neka tačka neće proći on je povuče odmah na kolegiju, tako da mi o njoj ne raspravljamo. Jedna od njih je i Izvještaj za 2020.-tu godinu od ŠPD Unsko-sanskih šuma, firme koja je prvi put u svojoj historiji poslovala sa 2,6 miliona KM minusa. Također, nikad nije bio veći nepotizam u toj firmi. Primaju se braća,sestre,stričevi,očevi od pojedinih političara, dok se osobe koje imaju sve predispozicije da rade u toj firmi šalju na biro za zapošljavanje – završio je Ekrem Prošić.

Zatim se za riječ javio Rasim Kantarević koji je rekao da nije i ne želi podržavati ovakav koncept vlasi. Kada se troše milioni tad Vladu USK ne zanima opozicija u Skupštini USK, a kad im treba podrška da bi ostali na vlasti, onda nas prozivaju po plaćenim medijima koje oni kontrolišu i pokušavaju svaliti na nas krivicu. Ono što mi najviše smeta je činjenica da kantonalne firme ulože vlastita sredstva u neku cestu, a naša vlast se naslikava sa tim, a nikakve veze sa tim nemaju. Samim tim promovišu da je to uradila njihova stranka NES i tako obmanjuju javnost. Ukoliko se nešto hitno ne promijeni, budžet za 2020.-u godinu će biti izborni budžet s kojim će oni kupovati glasove da bi ova vlada i dalje funkcionirala na ovaj način – završio je Rasim Kantarević.

Za kraj, govorio je Zikrija Duraković (PoMAK) koji je rekao da jučer na kolegiju već znali da neće imati kvorum da se održi sjednica SKupštine USK, ali su ipak sazvali sjednicu kako bi njih nekoliko došlo na istu i kako bi dobili paušale za 5 minuta provedenih u sali. Moram naglasiti da je Mustafa Ružnić imenovan na mjesto premijera u novembru 2018.-te godine i od tada je 23 čovjeka prošlo kroz Vladu USK i još 8 kao njegovi savjetnici. Od tada, pa sve do sad je potrošeno preko 1 milijardu KM. Čak 3 godine Vlada USK je imala budžet od preko 200 miliona, budžet ZZO USK je u 3 godine imao preko 300 miliona budžet, 3 godine budžeta ŠPD Unsko-sanskih šuma je oko 100 miliona i da ne spominjemo druge firme to je ukupno 1 milijarda potrošenih od ove vlade, a ništa uradili nisu. Osim što su trošili novac građana, primili su samo u Unsko-sanske šume 171 zaposlenika, a Kantonalna bolnica je i dalje u minusu od 12-13 miliona KM. Dom zdravlja u Bihaću se još nije ni počeo raditi, a premijer je obećao da će se završiti i da će dati 3 miliona KM za izgradnju istog. 3 miliona već stoje na računu koje je prebacila Federalna Vlada, ali od Mustafe Ružnića još nisu dobili ništa. Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da se priključe nama i da napravimo novu većinu i novu Vladu USK koja će početi raditi za građane – rekao je Zikrija Duraković.

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe