15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Odjel Neuropsihijatrije KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ obilježava dan mentalnog zdravlja majki (trudnica i porodilja)

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja majki, Odjel Neuropsihijatrije KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ pripremio je video prezentaciju s ciljem povećanja svjesnosti o značaju mentalnog zdravlja trudnica i porodilja. Alma Kovačić, psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja i doc.dr.sc. Vildana Aziraj-Smajić, specijalistica kliničke psihologije okupile su oko 60 stručnjaka iz različitih oblasti koji su majkama dali svoje preporuke, upute i podršku.

Psihologinja Alma Kovačić objašnjava: Moj interes za mentalno zdravlje opće populacije se podrazumijeva, jer sam psiholog i psihoterapeut, ali ono što mi konkretno već dugo zaokuplja pažnju je način na koji se trudnoća i porodiljni period, tj. psihološko funkcioniranje majke poprilično relativizira i svodi na rečenicu: što se mora, nije teško. To je stav koji možda neke osobe, posebno one koje su sugestibilnije i rigidnije prihvataju bez problema. To je divan mehanizam suočavanja ukoliko je svjestan i funkcionalan tj. pomaže osobi da se lakše suoči sa strahom. Međutim, šta je sa onim ženama koje trebaju drugačiju vrstu podrške, ili koje su jako emotivne, vrlo informirane, imaju određena prethodna loša iskustva, traume, imale su prethodne pobačaje, prolazile kroz procese umjetne oplodnje, prolaze kroz neke stresne faze u životu, ili su jako mlade, nepodržane i jako uplašene za sebe i svoje dijete? Njima sigurno treba više podrške, više jasnoće po pitanju cjelokupnog procesa trudnoće i poroda, osjećaj da imaju koliku-toliku kontrolu nad svojim stanjem i stanjem toliko željenog djeteta. I pored svega imamo sad ovu situaciju sa COVID-om 19.

Kolegica Vildana i ja smo ovaj video pripremile kako bi se trudnice i porodilje osjetile podržane i prepoznate od svih ovih divnih stručnjaka koji su bez zadrške, svi do jednog, podržali akciju porukama podrške. Dobile su i konkretne upute kako se relaksirati, objašnjenje zašto je bol ipak nekad potreban, kao i jasne znakove kada trebaju alarmirati svoje najbliže i stručnjake mentalnog zdravlja tj. onda kada se nisu u stanju boriti same sa stanjima koja su do sada poprilično prisutna nakon poroda-postpartalnim psihičkim poremećajima. Imamo odlične stručnjake iz oblasti mentalnog zdravlja koji imaju odlične rezultate u radu s ovakvim stanjima. Trudnice i porodilje to trebaju znati – da postoji pomoć i da ima smisla. Ovim videom im želimo poručiti da nisu same i da nam je svima jako bitno da budu sretne i zadovoljne u najboljem periodu svoga života.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe