Odbrana Fikreta Abdića traži izuzeće tužilaštva i suda u Bihaću

IZVORAvaz.ba

U predmetu kodnog naziva „Mreža“, Vrhovni sud Federacije BiH je djelomično uvažio žalbu branioca prvoosumnjičenog načelnika općine Velika Kladuša Fikreta Abdića na rješenje Kantonalnog suda u Bihaću kojim je istom produžen pritvor za dva mjeseca. Predmet je vraćen na ponovo odlučivanje po prijedlogu za produženje pritvora Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podnesenom dana 13.07.2020. godine, saopćeno je iz Tužilaštva

– Na današnjem ročištu pred Kantonalnim sudom u Bihaću, prije otvaranja samog ročišta, odbrana prvoosumnjičenog je na zapisnik postavila zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona u vođenju kriivčne istrage uz obrazloženje da iz dosadašnjeg toka istrage proizilaze okolnosti koje izazivaju sumnju u političku motivaciju i pristrasnost Tužilaštva, te da isto vođenjem istrage i podnošenjem prijedloga za produženje pritvora onemogućava da prvoosumnjičeni slobodno učestvuje u političkoj kampanji kao kandidat za općinskog načelnika, stoji u saopćenju Tužilaštva USK.

Navedeno je i da je iz istih razloga zatražena delegacija, odnosno prenošenje mjesne nadležnosti na drugi nadležni Kantonalni sud. Također je zatraženo da se prvoosumnjičeni pusti iz pritvora. Nakon iznošenja ovih zahtjeva, Kantonalni sud u Bihaću je prekinuo današnje ročište.

– Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona smatra da ne postoji niti jedan od paušalno navedenih razloga za izuzeće i prenošenje mjesne nadležnosti na drugo tužilaštvo, odnosno sud, te da su ovakvi zahtjevi odbrane usmjereni isključivo na odugovlačenje postupka po prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora, odnosno kako bi prvoosumnjičeni bio pušten na slobodu iz procesnih razloga, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe