14.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

Odbjegli Marokanac krije se među migrantima u Bihaću

Ovu informaciju za „Avaz“ je potvrdio direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zupčević, koji nam je kazao da više detalja o cijelom slučaju ne može iznositi bez saglasnosti Ministarstva pravde FBiH.

Drugi odbjegli zatvorenik, Marokanac Jouseff Abouchi još je u bijegu, za njim je raspisana i međunarodna potjernica, a njegovo hapšenje se očekuje do kraja mjeseca.

Kako saznajemo, u saradnji s policijskim agencijama i OSA-om, rasvijetljeni su svi detalji bijega dvojice zatvorenika iz Odjeljenja poluotvorenog tipa u Ustikolini. Identificiran je zatvorenik koji je neposredno prije bijega iscenirao epileptični napad, kako bi skrenuo pažnju stražara i osuđenika koji su krenuli da mu pomognu.

Te trenutke iskoristili su Džuvo i Abouchi, koji su preskočili ogradu i pobjegli iz zatvora. Uz pomoć pripadnika MUP-a BPK Goražde sa psima tragačima i dronom, utvrđena je maršruta njihovog kretanja kroz šumski prostor ka Grepku i Trnovu. Locirani su u Sarajevu, ali je Abouchi uspio pobjeći neposredno pred akciju u kojoj je uhapšen Džuvo.

Prema nazvaničnim informacijama do kojih smo uspjeli doći, Marokanac je promijenio lični opis, obrijao kosu i bradu, te se pritajio u masi migranata na području Bihaća. Intenzivno se traga za njim, tako što se provjerava grupa po grupa migranata.

U međuvremenu, pojačano je osiguranje zatvora u Ustikolini tako što je ograda zatvora ojačana sigurnosno–fortifikacionim preprekama, zvučnim i signalnim uređajima.

Tokom istrage potvrđeno je da je bijeg Jouseffa Abouchia planiran i finansiran od Marokanaca koji žive i rade u Španiji, a istražitelji posjeduju podatke o transakcijama njegove supruge koja je novac slala njemu, ali i još jednoj osobi koja mu je pomagala. Tragajući za odbjeglim zatvorenikom, istražitelji su došli i do informacija koje su pomogle presijecanju nekoliko linija krijumčarenja migranata ka zapadnoj Evropi.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se