4.1 C
Bihać
Subota, 3 Decembra, 2022

Odbijena inicijativa da se hitno izdvoje sredstva za Katolički školski centar “Ivan Pavao II“

Delegat Miletić poručio je da ne želi da ispadne veli katolik od Pape.

– Dobio sam odgovor i nisam zadovoljan izdvojenim sredstvima od 20.000 KM, a puno više smo portošili za prijem BHANSA-a i to 300.000 KM. Ova škola je s tim novcem mogla dunkcionirati dvije godine. Poštujući kolege iz komisije moram da vas informiram da je 12 juna Skupština USK odbila da ovu školu stave u sustav obrazovanja u tom kantonu. Da li oni žele da ponize osnivača, a to je Banjalučka biskupija i Franjo Komarica. Čak su im sugerirali da školu zatvore i djecu upišu u drugu školu – istakao je Miletić.

Dodao je da ta djeca zaslužuju pomoć.

– Od te djece samo 20 posto djece je hrvatske nacionalnosti, a 80 posto djece su bošnjačke i srpske nacionalnosti. Obavjestit ću o ovom sud, ako se ovo bude tolerisalo to će nam se sutra desiti i u Sarajevu – poručio je Miletić.

Delegatkinja Marina Pendeš (HDZ) kazala je da je ovo direktna nadležnost kantona, jer se radi o obrazovanju.

– Pokrenut ću određene aktrivnosti protiv onih koji onemogućavaju djeci da se školuju. Ipak sam protiv ove inicijative jer mi nemamo ustavnu nadležnost u obrazovanju nad županijama. Također u ovom kontekstu nema smisla spominjati ni BHANSA-u. Ako ovo podržimo sutra ćemo imati još neku incijativu – istakla je Pendeš.

Delegat Denis Bećirović (SDP) istakao je da je ovo konkretna inicijativa koju treba podržati.

– Ako je to pomoć djeci onda to treba podržati. Nisu ogromna finansijska sredstva koja se ovdje potroši za reprezentaciju. Uopće mi nije birno ko je imenom i prezimenom predlagač – naglasio je Bećirović.

Predsjedavajući Doma Naroda Parlamenta BiH Dragan Čović (HDZ) kazao je da je u zadnjih 10 godina barem 20 puta bio u ovom školskom centru.

– Sugeriram da se vratimo u okvire zakona. U kantonu treba rješiti problem. Iskoristite kapacitet svoje stranke u skupštini kantona i rješite problem. Tamo 90 posto djece nije hrvatske nacionalnosti. Imate 80 posto kapaciteta u Skupštini i Vladi USK i možete ovo pitanje rješiti – poručio je Čović.
Delegat SBB-a Munib Jusufović ovom prilikom kazao je da u principu podržava ovu inicijativu.

– Međutim Čović je rekao ono što sam ja mislio. Ako stvarno želimo da pomognemo postoji put. Postoji nekoliko rješenja, u Skupštini USK učestvuju DF, SDA. Lično ću preuzeti da Vlada FBiH razmotri dio te pomoći ukoliko Vlada USK to ne želi – naglasio je Jusufović.

Delegat Miletić kazao je da jedini ovdje nema svoju političku stranku i da nema nikog zvati.

– Dajte da pomognemo toj djeci, ne mora to biti moja inicijativa. Nek bude inicijativa HDZ-a – naglasio je Miletić.

Nakon završene rasprave većinom glasova inicijativa Zlatka Miletića odbijena je.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe