21 C
Bihać
Srijeda, 18 Maja, 2022

Odbijena inicijativa da se hitno izdvoje sredstva za Katolički školski centar “Ivan Pavao II“

Delegat Miletić poručio je da ne želi da ispadne veli katolik od Pape.

– Dobio sam odgovor i nisam zadovoljan izdvojenim sredstvima od 20.000 KM, a puno više smo portošili za prijem BHANSA-a i to 300.000 KM. Ova škola je s tim novcem mogla dunkcionirati dvije godine. Poštujući kolege iz komisije moram da vas informiram da je 12 juna Skupština USK odbila da ovu školu stave u sustav obrazovanja u tom kantonu. Da li oni žele da ponize osnivača, a to je Banjalučka biskupija i Franjo Komarica. Čak su im sugerirali da školu zatvore i djecu upišu u drugu školu – istakao je Miletić.

Dodao je da ta djeca zaslužuju pomoć.

– Od te djece samo 20 posto djece je hrvatske nacionalnosti, a 80 posto djece su bošnjačke i srpske nacionalnosti. Obavjestit ću o ovom sud, ako se ovo bude tolerisalo to će nam se sutra desiti i u Sarajevu – poručio je Miletić.

Delegatkinja Marina Pendeš (HDZ) kazala je da je ovo direktna nadležnost kantona, jer se radi o obrazovanju.

– Pokrenut ću određene aktrivnosti protiv onih koji onemogućavaju djeci da se školuju. Ipak sam protiv ove inicijative jer mi nemamo ustavnu nadležnost u obrazovanju nad županijama. Također u ovom kontekstu nema smisla spominjati ni BHANSA-u. Ako ovo podržimo sutra ćemo imati još neku incijativu – istakla je Pendeš.

Delegat Denis Bećirović (SDP) istakao je da je ovo konkretna inicijativa koju treba podržati.

– Ako je to pomoć djeci onda to treba podržati. Nisu ogromna finansijska sredstva koja se ovdje potroši za reprezentaciju. Uopće mi nije birno ko je imenom i prezimenom predlagač – naglasio je Bećirović.

Predsjedavajući Doma Naroda Parlamenta BiH Dragan Čović (HDZ) kazao je da je u zadnjih 10 godina barem 20 puta bio u ovom školskom centru.

– Sugeriram da se vratimo u okvire zakona. U kantonu treba rješiti problem. Iskoristite kapacitet svoje stranke u skupštini kantona i rješite problem. Tamo 90 posto djece nije hrvatske nacionalnosti. Imate 80 posto kapaciteta u Skupštini i Vladi USK i možete ovo pitanje rješiti – poručio je Čović.
Delegat SBB-a Munib Jusufović ovom prilikom kazao je da u principu podržava ovu inicijativu.

– Međutim Čović je rekao ono što sam ja mislio. Ako stvarno želimo da pomognemo postoji put. Postoji nekoliko rješenja, u Skupštini USK učestvuju DF, SDA. Lično ću preuzeti da Vlada FBiH razmotri dio te pomoći ukoliko Vlada USK to ne želi – naglasio je Jusufović.

Delegat Miletić kazao je da jedini ovdje nema svoju političku stranku i da nema nikog zvati.

– Dajte da pomognemo toj djeci, ne mora to biti moja inicijativa. Nek bude inicijativa HDZ-a – naglasio je Miletić.

Nakon završene rasprave većinom glasova inicijativa Zlatka Miletića odbijena je.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se