14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Od uvođenja prvih mjera zbog koronavirusa do danas u BiH ušlo skoro 240 hiljada ljudi

IZVORklix.ba

Zaključno sa 20. martom u kriznom periodu je iz BiH izašlo 194.395 osoba. Tokom jučerašnjeg dana u našu državu ušlo je 7.046 osoba, a ovo je najmanji broj ulazaka u našu zemlju od pojave pandemije koronavirusa.

Usporedbe radi, u periodu prije proglašenja kriznog stanja, naprimjer 6. marta u našu zemlju je ušlo 106.362 osoba.

Budući da se ovaj broj konstatno smanjuje, a i zbog vanredne epidemološke situacije u BiH u kojoj je došlo do zaraze 93 osobe, dok je jedna preminula od koronavirusa, sve je veća opavdanost da se zatvore granični prijelazi kako su to uradile naše susjedne države Srbija i Crna Gora.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je održalo hitnu vanrednu sjednicu na kojoj je odlučeno da svi granični prijelazi u BiH budu zatvoreni.

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da, bez odgađanja, zatvori sve granične prijelaze za prijelaz ljudi, osim onih gdje su uspostavljeni karantini u šatorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u skladu s Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 18. marta 2020. godine”, stoji u saopćenju.

Iz Granične policije BiH u izjavi za Klix.ba apeliraju na građane da se, ukoliko ne dođe do zatvaranja granica, ne odlučuju za prelazak granica, posebno zbog uvođenja policijskog sata na području RS i FBiH.

Na području Federacije BiH policijski sat počinje večeras od 18 sati i trajat će do 5 ujutro. Kada je riječ o RS-u, policijski sat, odnosno zabrana kretanja utvrđena je u periodu od 20 do 5 sati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe