17.6 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

Od početka nastave izvršeno 85 nadzora, jedna škola kažnjena sa 3.500 KM

IZVORavaz.ba

Od početka nove školske godine u postupku preventivnih inspekcijskih kontrola poštivanja općih i posebnih higijensko-epidemioloških mjera u školskim i predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, kantonalni sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršili su ukupno 85 inspekcijskih nadzora, od čega 80 u osnovnim školama i pet u predškolskim ustanovama KS.

– Od navedenog broja kontrola, u 72 škole sve naložene mjere i preporuke u trenutku nadzora su bile u potpunosti ispoštovane, za sedam škola su izdata rješenja sa korektivnim mjerama, koja su u roku od 24 sata ispoštovana, dok su za jednu školu izdata dva prekršajna naloga u novčanom iznosu od 3.500 KM, a zbog neusklađenosti vezanih za broj djece u produženom boravku – kazala je “Feni” portparolka KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Prema njenim riječima, od konstatovanih nedostataka su organizacijske nepravilnosti vezane za ishranu učenika u produženom boravku i način ishrane uopće, kao i nedonošenje kriznog plana pripravnosti u slučaju pojave oboljenja. Jedna od nepravilnosti je i nepsjedovanje slikovne obavijesti o preventivnim mjerama.

– Kako je prethodno bilo i najavljeno, predmet inspekcijskih nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama bio je usmjeren na kontrolu poštivanja zaštitnih mjera i fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrstu i količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizaciju ishrane, organizaciju produženog boravka, te uspostavljanje i pridržavanje kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova, a s krajnjim ciljem zaštite zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja, kao i članova njihovih porodica – kazala je Brdarić.

Iz KUIP-a KS su naglasili da se “nadzori nastavljaju i predstojećem periodu uz poziv svim odgojno-obrazovnim ustanovama u KS, kao i ostalim subjektima nadzora na poštivanje donesenih preporuka i smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije Covid-19”.

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS od marta ove godine do danas izvršili su ukupno 8.867 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozemtičkih/frizerski saloni, pekara, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose.

U tom periodu izdato je 226 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 376.495 KM, a broj donsenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 812.

U navedenom periodu na osnovu izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS doneseno je 3.525 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, od kojih je za 3.337 vrijeme izolacije od 14 dana isteklo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se