Od danas na snagu stupila Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo u RS. Kazne za prekršioce i do 20 000 KM

IZVORAvaz.ba

U Republici Srpskoj danas je na snagu stupila Uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo koju je Vlada Republike Srpske donijela kao privremenu mjeru neposredne kontrole cijena za osnovne životne namirnice i druge proizvode, a s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u Republici Srpskoj.

“Uredbom je propisano vraćanje cijena na nivo koji je zatečen u prometu na dan 05.03.2020. godine, čime se sprečava eventualni nekontrolisani rast cijena proizvoda u trgovinama. Uredbom će biti obuhvaćene redovne cijene evidentirane za navedeni datum”, istakli su iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Mjere neposredne kontrole odnose se na sljedeće proizvode:

sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica; mlijeko i mliječni proizvodi; jaja i proizvodi od jaja; šećer; so za ljudsku ishranu; riža; tjestenina; sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine; voće i povrće; mesne konzerve; riblje konzerve; voda za piće; jestivo ulje; svinjska mast, maslac, maslo i margarin; formule za dojenčad i formule nakon dojenja; prerađena hrana na bazi žitarica i dječija hrana za dojenčad i malu djecu; dodaci ishrani; hrana za posebne medicinske potrebe; hrana pogodna za lica netolerantna na gluten; pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle; higijenski ulošci; deterdžent za veš; deterdžent za suđe; sapun; sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol); toaletni papir; pasta za zube; zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća; zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele; zaštitne maske-hirurške; zaštitne maske za lice FFP2 i FFP3 i posteljina i ostali veš za zdravstveni sistem.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe vršiće republički tržišni inspektori i tržišni inspektori u jedinicama lokalne samouprave, a novčane kazne za prekršioce kreću se i do 20 000 KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe