16.6 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Od 7 sati zatvoreno 20 graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske

IZVORAvaz.ba

Na osnovu dogovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od jutros u 7 sati privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza za pogranični saobraćaj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopćilo je da s BiH zatvara granične prijelaze: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze.

Ranije su iz Ministarstva sigurnosti BiH naveli kako dogovor uključuje i one granične prijelaze preko kojih je, odlukom Mješovite komisije za praćenje ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

Odluka je uslijedila nakon dogovora BiH i Republike Hrvatske.

– Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a onda je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova i ministrici Biseri Turković. Nakon toga je upućena zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog ove države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi. Inače, preko ovih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer su obje zemlje, kao što je poznato, donijele zabranu ulaska stranaca tako da se malogranični promet i nije odvijao. Na ovim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da i zbog toga nije bilo moguće koristiti ove malogranične prijelaze – navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, osobe kojima je potrebno liječenje, prekogranični i radnici službi i timova civilne zaštite, pripadnici snaga NATO-a i drugih zemalja Partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osobe s boravkom u BiH, osobe koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osobe koje imaju dozvolu Vijeća ministara).

Srbija je zatvorila granične prijelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet, koji se odvija preko prijelaza Karakaj, Vardište i Rača.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Potpuna zabrana kretanja u BiH na snazi je od 20 do 5 sati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe