14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Objavljena važna tablica učinkovitosti najpoznatijih vakcina protiv koronavirusa

IZVORavaz.ba

Monika Gandi (Monica Gandhi), infektologinja Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, na svom Twitter profilu je objavila vrlo zanimljivu tablicu, piše Index.hr.

Tablica prikazuje pregled rezultata kliničkih ispitivanja šest najpoznatijih cjepiva protiv Covida-19. To su redom cjepiva “Moderne”, “Pfizera”, “AstraZenece”, “Johnsona&Johnsona”, “NovaVaxa” i ruske vakcine “Sputnjik V”.

Sve vakcine izuzetno učinkovito štite od hospitalizacije, odnosno smrti
U tablici se navodi mehanizam djelovanja pojedinog cjepiva, u koliko se doza prima, broj ljudi na kojima je ispitano tijekom kliničkih ispitivanja, učinkovitost zaštite od hospitalizacije i smrti, učinkovitost zaštite od težeg oblika bolesti (ne mora zahtijevati hospitalizaciju) te učinkovitost protiv blažeg oblika bolesti.

Najvažnija je u tablici kolona broj 6 (označena žutim), naglašava dr. Gandi. Naime, prema kliničkim ispitivanjima, svih šest vakcina pruža stopostotnu zaštitu od hospitalizacije, odnosno smrti.

Image

Niz evropskih zemalja ne cijepi “AstraZenecom” starije od 65, ali Hrvatska da
Podsjetimo, Hrvatska je najviše cjepiva, 2.7 miliona doza, naručila od “AstraZenece”. Dio evropskih zemalja odlučio je ne vakcinisati građane starije od 65 godina “AstraZenecinim” cjepivom.

Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Švedska i neke druge zemlje su odredile dobna ograničenja za to cjepivo, koje su razvile englesko-švedska kompanija “AstraZeneca” i sveučilište Oxford, zbog nedostatnih podataka procjene rizika među starijim stanovništvom.

Hrvatska nije donijela takvu odluku, a direktor HZJZ-a Krunoslav Capak je na pres-konferenciji Stožera održanoj u petak objasnio i zašto.

Tabela učinkovitosti vakcina protiv koronavirusa

– Ono što treba reći o tom cjepivu je da ga je Evropska agencija za lijekove (EMA) registrirala za prevenciju bolesti Covid-19 kod osoba starijih od 18 godina. U kliničkim studijama koje je provela “AstraZeneca”, a EMA ih je uzela u obzir, djelotvornost u sprječavanju cjepiva je nešto viša od 60 posto, ako govorimo o pozitivnom PCR testu i barem jednom simptomu. Ali moramo naglasiti da nijedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao teže simptome i nije bio hospitaliziran, dakle učinkovitost na teže oblike bolesti je praktički 100 posto – rekao je Capak.

Tablicu učinkovitosti vakcina koju je objavila dr. Gandi na Facebooku je komentirao i Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta vlade.

Lauc: Sva cjepiva vrlo učinkovito štite protiv teškog oblika bolesti
– U ovoj tablici su pregledno prikazani rezultati kliničkih studija različitih vakcina. Ukratko, sve vakcine vrlo učinkovito štite protiv teškog oblika bolesti, što je najvažnije za pojedinca koji se cijepi.

Ništa nije 100 posto sigurno, pa tako ni vakcina. Igla možda nije savršeno sterilna, ili vam sestra neće dobro dezinficirati mjesto uboda pa možete dobiti i nekakvu gadnu infekciju. No to je rizik sumjerljiv riziku kada se nabodete na nekakav trn u vrtu, ili vas ubode osa ili ugrize mrav. Možda dobijete neugodnu reakciju imunog sistema na vakcinu, no to se s podjednakim rizikom može dogoditi pri infekciji bilo kojim virusom, bakterijom, pa čak i ako nešto pojedete ili udahnete – napisao je Lauc.

“Ako dobijete priliku, vakcinišite se onom vakcinom koju vam prvo ponude”

– Život je rizik i nikada nećete biti 100% sigurni. No svakako je bilo koje cjepivo manji rizik od infekcije živim virusom koji će se u vama umnožiti oko milijardu puta i pri tome će nastati sve moguće mutacije u genomu virusa koje možete zamisliti. Neki od tih virusa će se možda ugraditi u vašu DNA. Polovina našeg genoma su “ožiljci” nastali tokom miliona godina rata s virusima.

Ako dobijete priliku, vakcinišite se onom vakcinom koju vam prvo ponude. To je najbolje što možete učiniti za sebe. Ako se bojite, ne morate se cijepiti, no onda riskirate da se zarazite živim SARS-CoV-2. I u tom slučaju ćete najvjerojatnije preživjeti, no rizik je ipak puno veći. Za starije od 75 godina taj rizik uopće nije zanemariv. Ako ste mlađi, no debeli ste, rizik teškog oblika bolesti je isto dosta velik – zaključio je Lauc.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe