Drugo mjesto zauzeo je livanjski sir. Po uzoru na švicarsku i francusku tradiciju proizvodnje sira, livanjski sir je prvi put proizveden 1886. godine, a prvobitno se pravio samo od ovčijeg mlijeka.
Dok se danas u industriji za proizvodnju livanjskog sira koristi samo kravlje mlijeko, postoji nekoliko lokalnih, porodičnih preduzeća koja koriste kombinaciju ovčijeg i kravljeg mlijeka.
Na trećem mjestu je jabukovača, koja je nezaobilazna slastica u našoj kuhinji. Iza nje je pura s lučnicom, navodi Taste Atlas.
Peto mjesto pripada travničkom siru, koji se proizvodi od autohtone ovce pramenke. Na šestom mjestu je tagarica, tradicionalno varivo s mesom koje se kuha u glinenoj ili metalnoj posudi koja se naziva tagar. Ovo jelo se uglavnom pravi od govedine ili teletine, krompira i drugog povrća poput luka, mrkve, paradajza i paprike uz dodatak začina.
Na sedmom mjestu je sarajevska čorba, koja se priprema od teletine, bamije, maslaca, vrhnja, mrkve, peršuna, luka, brašna, žumanaca, limuna, soli i bibera. Osmo mjesto pripalo je kiseljačkim pogačicama.
Slijede visočka pečenica i uštipci s lučnicom. Na 11. mjestu je smokvara, tradicionalna hercegovačka poslastica, a na 12. mjestu je gradačačka kutija. Ovo jelo je posebno po tome što se tradicionalno priprema u kartonskoj kutiji za cipele. Sastoji se od teletine ili janjetine, luka, peršuna, celera, mrkve, ulja, soli, bibera i bijelog luka.