Srijeda, 24 Septembra, 2025

Objavljena lista top 12 bosanskih jela: Neka od njih bi vas mogla iznenaditi

Kulinarski magazin Taste Atlas objavio je listu top 12 bosanskih jela. Očekivano, na prvom mjestu su travnički ćevapi. No, neka od ostalih jela na listi bi vas mogla iznenaditi.

IZVORklix.ba

Drugo mjesto zauzeo je livanjski sir. Po uzoru na švicarsku i francusku tradiciju proizvodnje sira, livanjski sir je prvi put proizveden 1886. godine, a prvobitno se pravio samo od ovčijeg mlijeka.

Dok se danas u industriji za proizvodnju livanjskog sira koristi samo kravlje mlijeko, postoji nekoliko lokalnih, porodičnih preduzeća koja koriste kombinaciju ovčijeg i kravljeg mlijeka.

Na trećem mjestu je jabukovača, koja je nezaobilazna slastica u našoj kuhinji. Iza nje je pura s lučnicom, navodi Taste Atlas.

Peto mjesto pripada travničkom siru, koji se proizvodi od autohtone ovce pramenke. Na šestom mjestu je tagarica, tradicionalno varivo s mesom koje se kuha u glinenoj ili metalnoj posudi koja se naziva tagar. Ovo jelo se uglavnom pravi od govedine ili teletine, krompira i drugog povrća poput luka, mrkve, paradajza i paprike uz dodatak začina.

Na sedmom mjestu je sarajevska čorba, koja se priprema od teletine, bamije, maslaca, vrhnja, mrkve, peršuna, luka, brašna, žumanaca, limuna, soli i bibera. Osmo mjesto pripalo je kiseljačkim pogačicama.

Slijede visočka pečenica i uštipci s lučnicom. Na 11. mjestu je smokvara, tradicionalna hercegovačka poslastica, a na 12. mjestu je gradačačka kutija. Ovo jelo je posebno po tome što se tradicionalno priprema u kartonskoj kutiji za cipele. Sastoji se od teletine ili janjetine, luka, peršuna, celera, mrkve, ulja, soli, bibera i bijelog luka.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE