Objavljena lista najbogatijih i najsiromašnijih zemalja svijeta

IZVORavaz.ba

Najbogatija zemlja na svijetu je Luksemburg sa 109.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika, dok je najsiromašnija zemlja Burundi sa samo 264 dolara.

Većina najbogatijih zemalja nalazi se u Sjevernoj Americi, Evropi, Aziji i Okeaniji, dok su najsiromašnije zemlje na planeti uglavnom u Africi, s izuzetkom Haitija, Tadžikistana, Jemena i Afganistana.

Najbogatije zemlje

Na spisku najbogatijih država ne nalazi se nijedna južnoamerička ili afrička država. Također, na listi se ne nalazi Monako, koji bi sigurno bio u vrhu liste, ali MMF, od koga su podaci uzeti, nema raspoložive podatke o maloj državi.

Najveće svjetske ekonomije će, najvjerovatnije, ostati na vrhu dug period, ali neke od njih, kao, naprimjer, Japan, uveliko se suočavaju sa problemima, u slučaju Japana sve starija populacija, koji bi mogli da ugroze njihova tržišta.

Najsiromašnije zemlje

Kada su u pitanju najsiromašnije države, zanimljivo je da se u prvih 10 nalazi šest afričkih država. Usto, svih 25 najsiromašnijih zemalja, osim Zimbabvea i Tadžikistana, smatra se najmanje razvijenim zemljama, piše portal Bankar.me.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe