Objavljena epidemiološka karta Evrope: Samo jedna zemlja je u zelenom, 2 su kriterija glavna za klasificiranje

Na karti epidemiološkog stanja u Europi koju svake sedmice priprema Evropski centar za kontrolu i prevenciju kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija.

Karta koju je izradio Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) obuhvaća 27 zemalja Europske unije, Veliku Britaniju i članice Europskog gospodarskog prostora poput Norveške i Islanda, ukupno tridesetak država.

-Stope zaraza, popunjenost bolnica, ali i smrtnost, povećavaju se u cijeloj Europi, upozorila je u četvrtak direktorica ECDC-a Andrea Ammon u razgovoru za BBC i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata.

Karta bi trebala omogućiti bolje usklađenje preporuka
Karta, o kojoj je početkom oktobra odlučila EU, trebala bi omogućiti bolje usklađenje preporuka.

Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, ovisno o tome jesu li viši ili niži od 4 posto.

Samo Norveška većim dijelom zelena
U novoj verziji od četvrtka samo jedna zemlja je većim dijelom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narandžastoj zoni.

Finska i Grčka, većinom zelene prošle sedmice , sada su uglavnom u narandžastom, a isti status su zadržale Njemačka, Švedska, Danska, Cipar i tri baltičke zemlje.

Sve druge zemlje, među kojima i Francuska, Španjolska, Poljska, Rumunjska i Portugal, su u crvenoj zoni. Italija i Austrija, koje su do sada bile u narandžastoj, prešle su u crvenu zonu.

Austrija je u četvrtak zabilježila rekordnih 2435 novozaraženih tokom 24 sata.

Italija je u posljednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva, što je novi rekord od početka epidemije

Belgija i Velika Britanija, do sada u crvenoj zoni, prešle su u sivu zbog nedostatnih ažuriranih podataka.

Kontinent je u četvrtak prešao 8 milijuna slučajeva i 256.000 umrlih, prema podacima agencije France presse.

Rekord u Njemačkoj
Njemačka, koja ima blizu 9900 umrlih, zabilježila je u četvrtak gotovo 11.300 novih slučajeva u 24 sata, što je apsolutni rekord.

U Irskoj u želji da “propisno proslave Božić”, kako je rekao premijer Micheal Martin, u srijedu su na snagu stupile najstrožije mjere u Evropi. Cijelo stanovništvo je u karantinu šest sedmica, sve trgovine koje nisu nužne su zatvorene, ali škole su otvorene.

Wales je od petka u karanteni na dva tjedna. U Velikoj Britaniji, koja ima najviše umrlih, 44.158, ograničenjima je obuhvaćeno 28 miliona Engleza, a pubovi i restorani su zatvoreni u Sjevernoj Irskoj.

U Francuskoj su dijagnosticirana 41.622 slučaja u 24 sata, 15.000 više nego u srijedu, što je novi rekord.

Vlada je u četvrtak proširila područje noćnog redarstvenog sata od 21 do 6 ujutro tako da od subote na šest sedmica zahvaća 46 miliona ljudi, ili dvije trećine stanovništva, uključujući Pariz i ostale velike gradove.

Djelimični karantin u Češkoj
Ministarstvo zdravstva u Češkoj objavilo je u četvrtak da je ta zemlja imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Češka, koja ima najveći broj novih slučajeva i smrti na 100.000 stanovnika u posljednje dvije sedmice, uvela je u četvrtak djelomični karantin do 3. novembra i ograničenja kretanja i kontakata, zatvaranje svih dućana koji nisu nužni.

Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 smrti.

Belgija se odlučila za noćni redarstveni sat i zatvaranje kafića i restorana tijekom mjesec dana, a vlasti govore o puno gorem stanju nego u proljeće. Ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmès je na intenzivnoj njezi.

Na sjeveru Italije, Lombardija je odredila noćni redarstveni sat od četvrtka tijekom tri sedmice

Atena i Solun, dva najveća grčka grada, od subote uvode noćni redarstveni sat.

I druge zemlje su u četvrtak zabilježile rekorde: Danska sa 760 novih slučajeva na 6,8 milijuna stanovnika, Hrvatska s 1563, gdje vladu zabrinjavaju mikrožarišta, i Bosna s 999 novozaraženih.

Rekordan broj novozaraženih je i u Portugalu gdje tri općine sjevera, ili 150.000 ljudi, moraju u opću karantenu u petak, a kretanja među općinama su zabranjena u cijeloj zemlji za praznik Svih svetih, od 30. listopada do 3. studenoga.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 1663 novozaražena koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija. Zemlja je u četvrtak najavila nova ograničenja od subote, trgovački centri, restorani i hoteli će biti zatvoreni i radit će samo trećina javnog prijevoza.

Pandemija je u svijetu od prosinca prošle godine odnijela najmanje 1.133.136 života, prema podacima AFP od četvrtka.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe