Obilježena 29. godišnjica od početka Februarske ofanzive na Bihaćki okrug

Februarska ofanziva jedna je od najjačih agresorskih ofanziva, na području tadašnjeg Okruga Bihać.

Agresorske snage sačinjene od jedinica 2. i 3. krajiškog korpusa i uz podršku paravojnih formacija tzv. Narodne odbrane u zoru 6. februara 1994. godine otpočele su snažnu ofanzivu s ciljem prodora u Bihać s ciljem protjerivanja snaga Petog korpusa Armije Republike BIH s Grabeškog i Grmuško – srbljanskog platoa, zauzimanja hidroelektrane “Kostela” i presijecanja komunikacije Bihać-Cazin.

Borbe su trajale 20-ak dana. Za to vrijeme, samo iz drugog bataljona 501. slavne brdske brigade, poginulo je 37 boraca, 85 je ranjenih. Do kraja ofanzive Korpus je ostao bez ukupno 102 branioca. Zbog njih i generacija koje danas njeguju sjećanje na herojske bitke i pobjede, obilježavaju se datumi poput ovog. Tako su bivši borci, Veterani 501. slavne brdske brigade i 3patriote i danas obišli ključne položaje na kojima su se prije 29 godina vodile bitke za slobodan Bihaćki okrug.

Na lokalitetu Greben – Vijenac položili su cvijeće na spomen ploču podignutu u čast poginulih saboraca.

Sa njima je bio i ministar Ministarstva za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Samir Jašaragić koji je u svom obraćanju izjavio da je 501-a slavna brdska brigada simbol ponosa, a njena borba je bila časna i viteška. Herojstvo njenih pripadnika u zaustavljanju Februarske ofanzive nikad ne smije biti zaboravljeno. Današnji jubilej obilježavamo u slobodi i miru zahvaljujući uspjesima, ali i žrtvama svih jedinica 5-og korpusa. Te žrtve bile su ogromne i svaka stopa oslobođene Krajine skupo je plaćena krvlju. Naša herojska djela i časna borba ušli su u istoriju ratovanja i ukupnu istoriju Bosne i Hercegovine. Mi smo pobjednici i oslobodioci. Naša obaveza je da ove činjenice kroz kulturu sjećanja prenesemo u svijest svih budućih pokolenja i generacija. Kroz našu časnu borbu odbranili smo svoju domovinu -Državu BiH, istakao je ministar Jašaragić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe