28.3 C
Bihać
Subota, 21 Maja, 2022

Obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Čerkazovićima i Ljoljićima

Prisutnima se prvi obratio lokalni imam Semin ef. Česo, on je naglasio koliko je važna kultura sjećanja za jednog Bošnjaka, ali prihvatanje i spremnost da se živi u sadašnjosti te planira budućnost u ime Boga.

-Kao i svake godine, i danas smo se okupili kako bi se sjetili naših šehida koji su dali svoje živote u odbrani i očuvanje naše države Bosne i Hercegovine, naše vjere, otadžbine i naših života. Ne smijemo zaboraviti prošlost, ali moramo da živimo u sadašnjosti s ovim iskušenjima zbog koji smo se danas okupili. Isto tako moramo biti spremni za budućnost i nastavak ovodunjalučkog života koji je samo misija za svakog čovjeka pojedinačno te moramo biti spremni da odgovorimo na najbolji način kod Uzvišenog Boga dž.š., rekao je Česo.

U svojstvu izaslanika glavnog imama MIZ Jajce Zehrudina ef. Hadžića koji je bio opravdano odsutan, obratio se Ramiz ef. Kahrić imam džamije Esme sultanije.

-O genocidu i zločinima u Srebrenici, Ahmićima, Jezeru, Ljoljićima i Čerkazovićima, kao i onima koji su se dogodili širom naše Bosne i Hercegovine je naša velika obaveza, a i velika odgovornost. Dostojanstvo jednog muslimana je da drugima da doznanja na dobro koji su mu drugi učinili, ali da pamti i ne zaboravlja zlo koji su mu drugi nanijeli. Molimo našeg Gospodara da svim žrtvama u našoj zemlji, svijetu.., danas posebno ubijenim licima ovih mjesta u kojima smo danas podari milost, oprost, zaištitu, dženetske bašte, a njihovim porodicama da podari sabur, a zločincima zasluženu kaznu, istakao je Kahrić.

U nastavku govora Kahrić je istekao da se u narednom periodu treba asfaltirati i dio puta oko spomen-turbeta, iako je to puno ranije trebalo da se uradi, ali zbog tehničkih problema izvođači radova nisu mogli odgovoriti zahtjevima Medžlisa IZ-e Jajce.

Na kraju programa dovu je proučio šejh Ramiz ef. Bećirović, dugogodišnji imam u Jezeru te bivši glavni imam MIZ „Jajce“.

 

Traže pravdu

Prema riječima mještana, koji su ogorčeni na bh. pravosuđe i na određene političke elite, za njih je to ništa novo, jer ionako političari dolaze samo po potrebi. Iako je izborna godina tradicionalno se nastavilo zapostavljanje Bošnjaka u RS od samog vrha vlasti.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Pripadnici rezervnog sastava milicije RS 10. septembra su okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići, te ih odvela do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, 4 povrijeđena, a kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza klanjala im se u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela, dok se još uvijek traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Za ovaj zločin, Vijeće Suda BiH, u aprilu 2008. godine, osudilo je: Pekez (Špire) Mirka na 21 godinu zatvora, Pekez (Mileta) Mirka na 29 godina i Savić (Ljupka) Milorada na 21 godinu zatvora, dok organizator ovog nemilog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se