Obilježena 26. godišnjica pogibije komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića

Porodica, prijatelji i saborci tim povodom su obišli Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, kuću komandanta Crnkića gdje je postavljena spomen-ploča i šehitluke u Jezerskom. U delegaciji koja je evocirala uspomene na poginule borce sa porodicom, saborcima i prijateljima bio je načelnik Općine Armin Halitović, predsjedavajuća OV Bosanska Krupa Elvira Mehić i premijer USK Mustafa Ružnić.

Smrt legendarnog komandanta 511. slavne teško je pala njegovim saborcima i svim Krupljanima, ali unatoč tome nisu posustali na putu do slobode. Petnaest mjeseci kasnije san o povratku u Bosansku Krupu postao je stvarnost. Oni koji su komandanta Crnkića i pratioca Bužimkića najviše voljeli i dvadeset šest godina kasnije, zajedno su se prisjetili tog kobnog 13. juna 1994. godine.

„Jako emotivan dan za porodicu. Nedostaje mi brat, nedostaje mi majka koja je dolazila svake godine ovdje. Jako teško, zaista. Godine prolaze i čini mi se da je svake naredne sve više osjećanja. Hvala vam, ne bih više ništa rekla…“, istakla je Merima Crnkić, sestra rahmetli Mirsada Crnkića.

Okupljeni ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi prisutni su se prisjetili hrabrosti i odlučnosti koju su Mirsad i Nihad pokazali tokom svog ratnog puta. O njihovoj ljudskoj veličini govorio je ratni starješina 511. slavne i 5. korpusa Husnija Avdagić.

„Mirsad Crnkić kao komandant 511. slavne dao je jedan specifičan doprinos u ukupnoj organizaciji brigade, njenom ustrojstvu i oslobađanju Bosanske Krupe i vraćanju njenog stanovništva kućama. Komandant Crnkić i Nihad nisu dočekali 1995. godinu pobjeda i uspjeha boraca Armije BiH, posebno 511. slavne, međutim mi smo se tokom čitave borbe rukovodili riječima koje smo dali na zakletvi 1. septembra 1993. godine kada nas je rahmetli komandant pitao „Hoćemo li preko Une, hoćemo li u Bosansku Krupu?“, svi smo kao jedan dali obećanje da ćemo izvršiti tu zakletvu. I evo to je urađeno, mi smo Bosansku Krupu oslobodili prije dvadeset pet godina, vratili se kući i nastavili da stvaramo život, najvjerovatnije onako kako je i komandant zamišljao da će biti poslije rata“, kazao je ratni starješina Avdagić.

Svi prisutni su obišli i rodnu kuću komandanta Crnkića i na spomen-ploču također položili cvijeće. Potom su se uputili prema šehitlucima u Jezerskom gdje su se poklonili pred turbetom i mezarlukom dvojice ratnih velikana. Tugu i bol sa porodicom danas je podijelio i premijer USK Mustafa Ružnić.

„U najteža vremena za našu zemlju, Bosnu, za našu Krajinu, kada je god opstojnost naroda, zemlje i države bilo dovedeno u pitanje, imali smo najbolje sinove koji su u ta teška vremena uradili ono što je trebalo uraditi, dali najveću žrtvu, svoje živote, da bismo mi danas uživali slobodu. Daj bože da su naši generali, brigadiri, komandanti, danas s nama i da nas vode i u ova poslijeratna najteža vremena, ali nisu. Prisjećajmo se s ponosom njihove žrtve i prenosimo to na ove mlađe generacije, da znaju ko su najveći sinovi ove zemlje“, naglasio je premijer Ružnić.

U delegaciji, kao i svake godine, nalazio se i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Kaže da je 13. juni težak dan, kao i 1244 ratna dana provedena bez Bosanske Krupe.

„511. slavna u borbi za slobodu našeg grada i BiH je dala ono najbolje što je mogla, od našeg komandant pa još preko 500 boraca, šehida. Ovo je dan kojem se uvijek moramo vraćati, obilježavati, dan koji nikad ne smijemo zaboraviti“, kaže načelnik Halitović.

Tevhid povodom dvadeset šeste godišnjice od preseljenja na ahiret Mirsada Crnkića i Nihada Bužimkića, uvažavajući mjere predostrožnosti zbog koronavirusa, nije se učio ove godine. Zbog toga je u dvorištu rodne kuće komandanta Crnkića imam Amel ef. Duraković, zajedno sa prisutnima, pred duše palih boraca, proučio Jasin.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe