Obilježena 25. godišnjica oslobodilačke akcije Armije R BiH u naselju Bugar

Dvedeset pet godina poslije, učesnici ove vojne operacije, te predstavnici vlasti, boračkih udruženja, te mještani Vikića, Bugara i Izačića okupili su se na spomen obilježju u reonu Čavnik – Bugar kako bi evocirali uspomene na oslobodilačku akciju pripadnika 5. korpusa Armije R BiH u kojoj je živote dalo jedanaest pripadnika 502. Viteške brigade: Ismet Balić, Fikret Sušić, Hazim Rekić, Asim Rekić, Sakib Felić, Sulejman Hašić, Husein Keškić, Safet Muminagić, Muho Mušić, Mirsad Raković i Slavko Gašljević.

Prisutnima su se pored članova Savjeta MZ Izačić, obratili Fuad Sadiković, ratni komandant Jurišnog bataljona 502. Viteške brigade i Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK-a. U svojim obraćanjima evocirali su uspomene na oslobodilačku akciju i nemjerljiv doprinos mještana Izačića, Vikića, Čavnika i Bugara u odbrani i oslobađanju države BiH.

Ispred Grada Bihaća cvijeće su položili gradski vijećnici Hasan Keškić, Meho Kličić, Refik Imširević, Asmir Felić i Edin Felić.

– “Ovo su datumi i događaji koji nikada ne smiju biti zaboravljeni i raduje činjenica da se iz godine u godinu sve više građana uključuje u obilježavanje datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. To je jedini način da se herojstva boraca ne zaborave i da se historija časne i pravedne borbe boraca 5. korpusa Armije R BiH otrgnu od zaborava i nekih revizionističkih nakana izjednačavanja žrtve i zločinca” – kazao je Hasan Keškić, dopredsjedavajući GV Bihać.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe