18.3 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Obilježen 21. april – Dan otpora agresije na Bosansku Krupu

Danas se navršava dvadeset osam godina od napada na Bosansku Krupu, početka agonije duge 1244 dana i čina zbog kojeg su Krupljani ostali bez svojih domova, što je najtragičnije i najtužnije, bez više od 500 sugrađana, boraca, najboljih bosanskohercegovačkih sinova.
21. april u značajne datume općine je upisan kao Dan otpora agresiji i on je ove godine, zbog stanja nesreće, obilježen samo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Centralnom spomen-obilježju.

Prije dvadeset osam godina, 21. aprila 1992. godine, stanovnici Bosanske Krupe su se odlučno suprotstavili namjeri da se općina podijeli po zamišljenoj liniji velikosrpskih ideologa. Istovremeno, omogućili da pred naletom jedinica tadašnje JNA i srpskih dobrovoljaca civilno stanovništvo izbjegne na lijevu obalu Une, te tako izbjegne sudbinu mnogih drugih gradova gdje su civili ubijani, silovani i zatvarani u logore.

„Miješaju se emocije tuge, bola i sreće nakon dvadeset osam godina slobode. Još uvijek nisu izbrisane slike tih tužnih kolona, plača, djece, ljudi, žena… Uzimali su ono najnužnije i bježali a nisu znali gdje ni kuda. Nastojim zaboraviti te slike međutim to je teško“, kaže pripadnica 511. slavne bbr. Azra Jezerkić Kurtović.

Godišnjica napada i otpora agresiji obilježena je obilaskom Centralnog spomen-obilježja. Predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, demobilisani borci, ratne starješine, članovi boračkih organizacija, položili su cvijeće i učenjem Fatihe još jednom odali poštovanje svim bosanskokrupskim borcima koji su za odbranu svoga grada i države dali život.

„21. april je svima nama urezan u sjećanje i ostat će tako. Taj dan je izvršena brutalna agresija na Bosansku Krupu. Iako nismo bili naoružani i organizovani suprotstavili smo se daleko organizovanijem neprijatelju i uspjeli smo sačuvati maksimalno živote naših sugrađana. Sa ove vremenske distance kažemo da je taj otpor agresiji bio presudan da u Bosanskoj Krupi ne bude velikih žrtava kao što je to bilo u Prijedoru, Sanskom Mostu i drugim gradovima na području Bosanske krajine. Poslije toga je došla TO, 511. slavna bbr., pa oslobođenje Bosanske Krupe. To se ne zaboravlja“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Dan otpora agresiji na Bosansku Krupu oduvijek se obilježava nizom aktivnosti među kojima je i prigodna akademija Patriotske lige. Ove je godine stanje nesreće uzrokovano pandemijom koronavirusa uslovilo drugačiji pristup i način obilježavanja, što ne umanjuje značaj ovoga datuma iz novije historije Bosanske Krupe.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe