OBAVIJEST: Dopunjena naredba o ograničavanju kretanja nakon ulaska u BiH

Radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusa danas je održana 8. hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj je donesena nova dopunjena, odnosno izmijenjena naredba kojom se od stavljanja pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana izuzimanju određene osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Današnjom naredbom tačka 5 naredbi od 24. i 29. aprila 2020. godine se mijenja i glasi da su “od ove naredbe izuzeti vozači u međunarodnom trasportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje idu na liječenje ili se vraćaju sa liječenja.”

Radi se o naredbi u kojoj se obavezuju putnici, odnosno roditelji i staratelji djece i maloljetnika, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH, da se prilikom ulaska u BiH preko graničnih prijelaza na području FBiH prijave za inspekcijski nadzor od strane Federalne uprave za inspekcijeske poslove.

U tom slučaju Federalni sanitarni inspektor je obavezan da svim putnicima koji ulaze u BiH na ovim graničnim prijelazima izrekne Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe