O kakvim to raketama Dodik priča?! – Imamo pravo na vojsku, i reći ću da su rakete “Luna” koncentrisane u skadištu kod Banjaluke, da ne bi bilo špekulacija to je…

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom izvršnog direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri EEAS-u Markom Makovecom i specijalnim izaslanikam predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriela Escobara obratio se član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

-Sastanak nije dao neki poseban rezultata, ali je bio prilika da se razjasne neka pitanja koja pokušavaju da se nametnu kao opšta u BiH. Mediji izvještavaju da se odvija neka sjednica PIC-a, postavlja se pitanja ko je njih ovlastio da raspravljaju o bilo čemu, tako da to nije obavezujuće niti legitimno i legalno. Njihov dolazak je iskorišten da se održe razni sastanci i taj sastanak ništa ne znači on je usmjeren da potvrdi laž koja se zove visoki predstavnik. Nisu dali odgovor na ključno pitanje, a to je na osnovu čega je neko visoki predstavnik, ponavljao je Dodik svoju već uvježbanu mantru.

Ponovio je ono što je kazao u Beogradu, a to je da RS neće ratovati po bilo koju cijenu, pa čak i ako bude napadnuta da će se braniti političkim sredstvima.

-Svjesni su da postoji kriza i problem u BiH, ali oni smatraju da su to političari u BiH, a ne međunarodni akteri. I dalje je snazi važna odluka RS-a da ne učestvuje dok se ne povuče sramna odluka koja ima ambiciju da se predstavi kao Zakon, to se mora povući. Što se tiče ukupne situacije i priče oko genocida, to je priča kako bi se na svakom planu sa nama obračunavali. Nemoguće je da bilo ko optuži narod i cijelu jednu republiku kao genocidnu i to je nešto što ne može ostati u javnom prostoru , a da seproganjaju oni koji tvrde da to nije tako. Navodnu istinu utjeruju zakonom, to nikada nije davalo prave rezultate. Rješenja se kuvaju u javnom prostoru, ja sam očekivao da će imati toliko obraza (na dvodnevnom zasjedanju PIC-a, op.a.) da će oni reći da to visoki predstavnik nije mogao i trebao uraditi i da to nestane. Tako bi omogućili da se RS vrati u instiucije, ali oni nastavljaju sa krivicom na račun RS-a, pripisuju nam da smo svadljivi, ovakvi i onakvi. Srpski karakter nikada nije ugrožavao nečiju slobodu, stalno se pokušavaju sankcionisati Srbi, a to se to čini samo zato što mi pripadamo tom narodu. O tome smo upoznali i naše današnje goste, kazao je Dodik.

Kazao je da žali za tim što se “pojedini iz RS-a utrkuju da budu veći od ovih iz Federacije u stalnim napadima”.

-RS ima pravo na vojsku, Sud i Tužilaštvo. Ima pravo da ima nadležnost nad fiskalnim sistemom i sve je to funkcionisalo. Ono što će se desiti u NSRS, jeste povlačenje saglasnosti i poništavanje odluke o 140 nametnutih zakona. Odbacujem bilo kakvu špekulaciju da se radi o ratnoj opciji, ovdje se radi o promjeni Ustava. Također, već duže vremena postavlja se pitanje raketa “Luna” koja su koncentrisana u skadištu kod Banjaluke, kojima je istekao rok, ne mogu se servisisati i ja sam danas kazao da se treba pristupiti njihovom uništavanju, ovo govorim da ne bi bilo nikakvih špekulacija o tome, kazao je, između ostalog, Dodik na konferenciji za medije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe