Novi presretač: Ova “zvijer” lovi nesavjesne vozače na cestama u BiH

”Snima sve osim krvne grupe”, našalili su se policajci komentirajući najsavremeniji radarski sistem ”SmartEye ST-1” kojeg posjeduje Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ.

Bilježi sve prekršaje koje vozač može napraviti.

Kako su na terenu objasnili, zbog visoke rezolucije uređaja, moguće je identificirati i vozača automobila.

Vozač na snimci
”Na snimci se onda može vidjeti vozač, ima li sigurnosni pojas, koristi li mobitel u prometu… bilježi sve prekršaje bez greške, a nije potrebno zaustavljati vozila”, kažu policajci, piše Bljesak.info.

“Svaka snimka sadrži, datum i vrijeme prekršaja, broj prekršaja, ID broj vozila, broj fotografija, ograničenje brzine na lokaciji, smjer vozila prikazan strelicom, maksimalnu brzinu vozila u mjernoj zoni, prekomjernu brzinu između naznačenog ograničenja brzine i snimljene brzine, vrsta prekršaja, pa su greške”, pojašnjavaju iz MUP-a nemoguće.

”Snimljeni prekršaj se prenese na računalo i vade se podaci po vlasniku vozila, pod pretpostavkom da je upravljao vozilom. Onda se šalje obavijest da se izjasni je li on upravljao vozilom, te ako je drugo lice upravljalo, da dostavi podatke. Tada se šalje prekršajni nalog i uplatnica”, pojasnio je zapovjednik saobraćajne policije inspektor Ismet Omerika.

Iako se osoba vidi dobro na kameri, ipak se šalje vlasniku vozila obavijest, a ako se vlasnik ne izjasni, smatra se da je potvrdio da je upravljao vozilom.

Kaže da visina kazne, po Zakonu o sigurnosti na cestama FBiH, ovisi od prekoračenja brzine. Ako je prekoračenje brzine od 10 do 20 km na sat od propisane, kazna je 50 KM. Ako je prekoračenje od 20 do 30 iznad propisane (primjerice ako je ograničenje 50, a vozač vozi 80) onda je kazna 100 KM dva kaznena boda i 30 dana zabrane upravljanja vozilom, a ako je vozač prekoračio ograničenje preko 30km na sat, kazna je 400 KM dva kaznena boda i dva mjeseca zabrane upravljanja vozilom.

Dva tima
”Problem nam je procesuiranje stranaca, jer nemamo podatke o vozilu, jer sistemi nisu uvezani i ne možemo ih procesuirati, niti dostaviti podatke granicama”, kazao je Omerika, dodajući da se procesuiraju svi u prekršaju, bez izuzetka.

”I javni prijevoz, sve se procesuira i šalje. Mada su oni manje u prekršajima, a sredstva javnog prijevoza se kontroliraju skupa s inspekcijom za saobraćaj HNŽ-a”, pojasnio je.

Inače ovo vozilo može biti smješteno bilo gdje, u gradu, na magistralnim putovima… i postavlja se na mjesto gdje je sigurno da se prekršaj može obraniti na sudu.

Službenici, parkiraju vozilo na neko pogodno mjesto, da ne ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju i obično je sklonjeno pored puta. Inače, za upravljanje ovim sistemom u MUP-u HNŽ-a educirana su dva policijska tima.

Policajci su rekli da su zabilježili puno prekršaja i visokih brzina, a kažu ima snimljenih brzina i preko 150 km/h na M-17, a u gradu na Bulevaru gdje je ograničenje 60, neodgovorni vozači su ‘tjerali’ i na 120.

Istodobno prati 32 vozila
Inače, kompanija PolCam Systems iz Poljske dizajnirala je sistem SmartEye ST-1, a u opisu je stavljeno da je sistem namijenjen za automatsko praćenje saobraćaja i prikupljanje dokaza primjenom radara za praćene i kamera visoke razlučivosti.

Jedan SmartEye može nadzirati promet vozila na čak šest prometnih trakova u oba smjera i bilježiti prometne prekršaje.

SmartEye je dizajniran za istodobno praćenje položaja i brzine čak 32 vozila. Sistem uključuje radar za praćenje s različitim modelima kamere od 1,3 do 20 megapiskela. Sistem snima jednu ili seriju slika visoke razlučivosti po prekršaju. Zaslon za pregled pokazuje sliku s kamere uživo s oznakama vozila, zadnjom kratkom listom prekršaja, prikazom ceste. Sistem ispunjava ili prekoračuje sve trenutne zahtjeve na tržištu Europske unije, uključujući zahtjeve za odobrenjem tipa u različitim europskim institutima za mjeriteljstvo, napisao je proizvođač opisujući svoj sistem.

A MUP HNŽ-a, kako je objasnio Omerika, ovaj i sve druge uređaje šalju na provjeru u Isntitut za mjeriteljstvo, koje nakon provjere ispravnosti izdaje certifikat.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe