Novi Pakt o migracijama i azilu EU, evropski policajci mogli bi doći na bh. granicu

S trećim zemljama će se sklopiti prilagođena partnerstva za borbu protiv krijumčarenja migranata

Novi Pakt o migracijama i azilu Evropske unije izazvao je veliko interesiranje u Evropi, a samim tim i u Bosni i Hercegovini, zemlji koja se već godinama ne baš uspješno bori s ilegalnim migrantima.

Učinkovito djelovanje
Kako se navodi u izvještaju, izbjeglička kriza 2015.-2016. razotkrila je velike nedostatke, kao i složenost upravljanja situacijom koja na države članice EU, ali i njene partnere, utječe na različite načine.

– Zajednički odgovor treba obuhvatati odnose EU s trećim zemljama, jer su unutrašnja i vanjska dimenzija migracija neraskidivo povezane – navodi se u izvještaju.
Osim angažmana zemalja članica, ključne su susjedne zemlje i partneri EU, među koje spada i BiH. EU će pojačati saradnju sa zemljama porijekla migranata, ali i zemljama tranzita “kako bi se spriječila opasna putovanja i nezakoniti prelasci, između ostalog tako što će s trećim zemljama sklopiti prilagođena partnerstva za borbu protiv krijumčarenja migranata”.

– Dat ćemo podršku zemljama porijekla i zemljama tranzita u njihovim naporima za jačanje kapaciteta, kako u smislu okvira za provedbu zakona tako i u smislu operativnih kapaciteta, potičući učinkovito djelovanje policijskih i pravosudnih tijela. I agencije EU trebale bi intenzivnije sarađivati sa zemljama partnerima. EUROPOL će pojačati saradnju sa zemljama zapadnog Balkana – stoji u izvještaju o Paktu.

Kako je za “Avaz” rekao Peter Stano, portparol za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske komisije, zapadnom Balkanu je potreban pristup po mjeri, kako zbog geografskog položaja tako i zbog budućnosti tih zemalja kao sastavnog dijela EU.

– Pakt predviđa da će dobro vođena legalna migracija biti podržana kroz novi program “Talent Partnership”. Povećana saradnja i koordinacija mogu pomoći da se osigura da partneri sa zapadnog Balkana budu dobro opremljeni da odgovore na zajedničke izazove, razvojem svojih kapaciteta i graničnih procedura, kao i svojih mogućnosti azila kako bi ih približili EU s obzirom na njihovu integracionu perspektivu – kazao je Stano.
Sporazumi o statusu
Dodao je da, u tom pogledu, Pakt utvrđuje daljnju saradnju sa zapadnim Balkanom kroz partnerstva za krijumčarenje migranata.

– Saradnja u upravljanju granicama uključuje i sporazume o statusu EU kako bi Frontexovi graničari mogli podržati balkanske partnere u upravljanju granicama – istakao je Stano.
U izvještaju se navodi da Frontex sada može pružiti i praktičnu podršku razvoju kapaciteta za upravljanje granicama partnerskih zemalja i saradnji s partnerima kako bi se optimizirao dobrovoljni povratak te da će Komisija i dalje poticati sporazume sa susjedima EU, uz naglasak da se sporazum s BiH tek treba potpisati.

Finansijska podrška EU
– Komisija pruža zapadnom Balkanu, uključujući BiH, značajnu finansijsku podršku za aktivnosti povezane s migracijama i izbjegličkom krizom. Od 2007. donirala je oko 24,5 miliona eura za podršku upravljanju granicama, uz širu podršku organima za provođenje zakona. Od 2018. EU je, također, osigurala 60,5 miliona eura za rješavanje neposrednih potreba izbjeglica i migranata i za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijama u BiH – naveo je Stano.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe