22.9 C
Bihać
Utorak, 16 Augusta, 2022

Novi migrantski val, sve je više djece koja putuju sama

Prema riječima Mustafe Lepirice, predstavnika spomenute humanitarne organizacije, dnevno oko 200 migranata autobusima stiže do policijskog punkta u mjestu Velagići, na ulazu u Ključ, gdje ih policija potom izvodi iz vozila. Migrante potom smještaju u improviziranom kampu, koji se nalazi na tom lokalitetu, a oni zatim najčešće svoj put nastavljaju pješice. Sve je više žena i djece “Pokušavamo im pomoći, prije svega u hrani i odjeći, a događa se da porodice s malom djecom noći provode na otvorenom. Imali smo nedavno slučaj majke s bebom koja je bila stara svega osam dana i ona je boravila ovdje tri dana dok se nije riješio njen odlazak u Bihać”, kaže Lepirica. Dodaje kako su tokom proteklog mjeseca evidentirali oko 2.000 migranata, što je do sada rekordan broj, a njihov priliv je sve veći.

Načelnik općine Ključ Jasmin Zukanović dodaje kako je i ova lokalna zajednica jedna od onih koje trpe zbog novog vala migranata. “Vremenom se pokazalo kako je ovaj policijski punkt na ulazu u Ključ potpuno izgubio svoj smisao. Razumijem da je u početku bila želja da se intervencijom policije uspori njihov dolazak u Unsko-sanski kanton, međutim pokazalo se da se to ne može nikako zaustaviti. U posljednje vrijeme imamo mnogo žena i djece, a mi nemamo nikakvih uvjeta da ih smjestimo”, navodi Zukanović. Sve je ostalo na obećanjima. Dodaje kako su u prošlosti imali obećanja međunarodnih organizacija da će se nešto učiniti kako bi se popravili uvjeti boravka migranata u spomenutom improviziranom kampu, ali da je ostalo sve na obećanjima. “Sve je to spalo na lokalnu zajednicu, trošimo ionako nevelike resurse i zaista ne znam kako riješiti ovaj problem”, kaže Zukanović.

Prema njegovim riječima, najveći broj migranata odlučuje se da iz Ključa put prema Bihaću i Velikoj Kladuši nastavi pješice, preko brda i šuma, pokušavajući tako izbjeći policijske punktove i kontrole. Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona sve se više usložnjava, a trenutno najveći problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta za povećan broj migranata koji dolaze. Trenutno u pet prihvatnih centara u Bihaću i Velikoj Kladuši boravi 3.260 migranata, dok je, prema nekim procjenama, njih oko 3.000 bez riješenog pitanja smještaja i nalaze se u gradskim područjima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se