15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Nove istrage u predmetu „David Dragičević”: Rađen i Kukić osumnjičeni za sprečavanje dokazivanja

IZVORavaz.ba

Đorđe Rađen u narednim danima bit će saslušan u predmetu “David Dragičević”, i to kao osumnjičeni za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, potvrđeno nam je u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Rađenu je uručen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog, a poziv je potpisao tužilac Dalibor Vrećo, koji vodi istragu o ubistvu Davida Dragičevića.

Rađen se i ranije nalazio u fokusu istrage, jer se radi o jednom od vlasnika kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje koju je, prema navodima iz policije, Dragičević, navodno, opljačkao u noći nestanka, 18. marta 2018. godine.

Pronađeni predmeti
Iako su u Dragičevićevim džepovima pronađeni određeni predmeti, koji su, navodno, nestali iz Rađenove kuće, navodi o pljački zapravo nikada nisu dokazani. Naime, kritične noći nadzorne kamere snimile su kako jedna osoba ulazi u dvorište Rađenove kuće u 2.25 sati. Nekoliko minuta kasnije u kuću ulaze Rađen i njegov brat.

Više od pola sata nije zabilježeno nikakvo kretanje, da bi se u 3.42 sati na snimku vidjela jedna osoba kako izlazi iz dvorišta. U policiji su navodili da je riječ o Dragičeviću, što se na snimcima ne može jasno vidjeti. Tužilaštvo je zbog toga angažiralo i vještaka iz Slovenije koji je, kako je ranije potvrđeno, s “velikim stepenom vjerovatnoće” utvrdio da je osoba sa snimka David Dragičević.

Rađen: Zahtjev za njegovo saslušanje potpisao tužilac

Zbog spornih snimaka, prema nalogu Tužilaštva, ranije je uhapšen Rađenov komšija Alen Kukić, inžinjer elektrotehnike, koji je dva mjeseca proveo u pritvoru zbog sumnje da je manipulirao spornim snimcima. Nakon apelacije odbrane, Ustavni sud Republike Srpske je utvrdio da su Kukiću povrijeđena ljudska prava kada mu je određen pritvor, navodeći da nema ni osnova sumnje da je počinio krivično djelo za koje se tereti.

Tužilaštvo je nedavno proširilo istragu i protiv Kukića, koji je, kao i Rađen, dobio poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo sprečavanje dokazivanja. Radi se o istoj istrazi kao i protiv Rađena koja se, kako saznajemo, odnosi upravo na sporne snimke.

Inače, Tužilaštvo je ranije u predmetu “Dragičević” podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka kojom se također terete za sprečavanje dokazivanja, jer su u smeće bacili Davidov donji veš.

Tužio oca
Đorđe Rađen ranije je za klevetu tužio Davora Dragičevića, oca pokojnog Davida, tražeći isplatu u iznosu od 5.000 KM zbog povrede ugleda i časti. Tužbeni zahtjev Osnovni sud u Banjoj Luci je odbio kao neosnovan.

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se