10.8 C
Bihać
Petak, 7 Oktobra, 2022

Novalić pozvao delegate da usvoje rebalans budžeta FBiH i korona-zakon

IZVORavaz.ba

Nakon usvajanja dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, delegatima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić.

U obrazloženju prijedloga rebalansa budžeta FBiH za ovu godinu, Novalić je kazao da je svim nivoima u FBiH poručeno da na plaćama moraju uštedjeti minimalno 30 posto sredstava koja će biti usmjerena za pomoć privrednicima.

– Prijedlog budžeta iznosi 5,5 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 11 posto. Svoje projekcije smo bazirali na padu prihoda, a prije svega iz privatnog sektora. Vlada će pratiti i uplatu doprinosa, te intervenisati ukoliko se primijete negativni trendovi. Rashodovna strana budžeta je pretrpjela značajne izmjene, 20,3 miliona KM iznosi umanjenje izdvajanja za plaće, otkazane su prijemne aktivnosti i na taj način došlo se do uštede – pojasnio je Novalić.

Dodao je da su povećana sredstva za nabavku materija za zaštitu i spašavanje.

Povećanje se odnosi isključivo na saniranje posljedica koje je izazvala pandemija. Najznačajnije se odnosi na planiranih 500 miliona KM za stabilizacijski fond za pomoć privrednicima, a o čemu će više biti riječi kad se na današnjoj sjednici – istakao je Novalić.

Prema njegovim riječima, u vanjskom zaduživanju predviđena su sredstva od oko 400 miliona KM.

– Također, u rebalansu se navodi i zaduženje od Svjetske banke, ali i zaduženje putem emisije trezorskih zapisa. Ove mjere koje uključuju subvencije privredi predstavljaju prvi pasivni paket mjera, užurbano se radi na drugom aktivnom paketu mjera. Mi smo prvi u regiji predložili rebalans budžeta. Uspoređujući mjere s državama u regionu, mogu reći da su naše mjere ravnomjernije – poručio je Novalić.

Za kraj svog obraćanja Novalić je pozvao delegate da usvoje rebalans budžeta i ostale hitne zakone.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se