Novalić: Počinje plan spašavanja ekonomije FBiH, predvidjeli smo deset mjera

Tim zakonom se, kako je kazao, počinje plan spašavanja ekonomije Federacije BiH, a za njegovu realizaciju se radi rebalans budžeta i preispituje se svaka stavka u budžetu.

– Zakonom predviđamo deset mjera. Najbitnije je sačuvati radna mjesta. Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru. Iz primjene su izuzeti javni sektor i finansijski sektor. Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje posljedica pandemije – kazao je Novalić.

Dodao je da se u ovom procesu naročito treba voditi računa o privrednicima kojima je zabranjen i onemogućen rad. Kazao je da je Razvojnoj banci dat depozit od 80 miliona KM za uspostavu garancijskog fonda kao mjeru podrške za održavanje likvidnosti malih i srednjih preduzeća, te da taj pristup primjenjuju gotovo sve zemlje u regiji i EU.

– Sredstva garantnog fonda se multipliciraju, pa će za malu i srednju privredu biti na raspolaganju oko 400 miliona KM. Do kraja dana očekujem da Agencija za bankarstvo i banke izađu sa jasnim pojašnjenjem o mirovanju kredita, tako da bude kristalno jasno svim građanima i kompanijama ko ima na to pravo. Spasit ćemo sva radna mjesta koja budemo mogli. Za one koji nažalost, uprkos svemu, ostanu bez posla, FBiH će isplaćivati zakonom propisane naknade preko biroa. Imamo resurse. Imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu i samim tim da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti – zaključio je Novalić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe