Novalić: Nećemo dozvoliti da nam se ekonomija sroza kao u većini svjetskih zemalja

Prema ugovoru, rok za završetak radova na poddionici Počitelj - Zvirovići LOT 1 je planiran za septembar 2021. godine

IZVORavaz.ba

Radovi na iskopu duž desne cijevi tunela Počitelj završeni su u srijedu ceremonijom probijanja navedenog tunela, dugog 1.163 metra, a kojoj su između ostalih prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP “Autoceste FBiH” Adnan Terzić i projekt menadžer ispred izvođača radova Cai Lei.

Važan događaj
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istakao je kako je ovo vrlo važan događaj.

– Govorimo o Koridoru 5C, koji jedini nije osjetljiv na utjecaj pandemije koronavirusa. Nije osjetljiv zato što to mi tako hoćemo, jer nam pruža velike šanse održati neku investicijsku temperaturu u Bosni i Hercegovini i značajno utječe na to da nam se ekonomija ne sroza kao što se dogodilo u većini svjetskih zemalja u znatno većim postotcima od ovog kojeg mi imamo – rekao je premijer Novalić.

Razvoj infrastrukture krucijalan
Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić rekao je kako je razvoj infrastrukture krucijalan za svaku zemlju.

– Razvoj u izgradnji Koridora 5C sigurno je najveći katalizator gospodarstva u Bosni i Hercegovini, stoga je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija odlučno u davanju kontinuirane podrške JP ‘Autoceste FBiH’ u procesu izgradnje, upravljanja i održavanja autocesta. Projekt izgradnje dionice autoceste Počitelj – Zvirovići, na kojoj se nalazi tunel Počitelj, od izuzetne je važnosti za Hercegovinu, ali i za cijelu BiH – kazao je ministar Lasić.

Poddionica Počitelj – Zvirovići
Poddionica Počitelj – Zvirovići dio je dionice Počitelj – Bijača, duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. LOT 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Ugovor o gradnji potpisan je 20. juna 2019. godine s kineskom kompanijom “China State Construction Engineering Corporation Limited”, radove na probijanju tunela Počitelj izvodi bh. firma “Euro-Asfalt” d.o.o. kao podizvođač, a vrijednost ugovora za radove LOT 1 iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a, piše Fena.

Prema ugovoru, rok za završetak radova na poddionici Počitelj – Zvirovići LOT 1 je planiran za septembar 2021. godine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe