Novalić: Na sljedećoj sjednici Vlade FBiH o raspodjeli sredstva MMF-a

IZVORavaz.ba

Federacija BiH još nije raspodijelila sredstva MMF-a koja su joj na račun banke uplaćena 3. juna i Vlada Federacije bi na narednoj sjednici trebalo da ponudi rješenje za raspodjelu kantonima i općinama u paketu, rekao je Srni premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

– Znam da je javnost zainteresovana i za podjelu sredstava MMF-a nižim nivoima i ono što sad mogu reći jeste da ubrzano radimo i na rješenju za općine – rekao je Novalić.

On je istakao opredijeljenost za princip solidarnosti.

– Svima nam je jasno da su lokalne zajednice također pretrpjele znatne posljedice usljed pandemije koronavirusa. Ali, Parlament nije donio kriterijume za raspodjelu općinama. Planiramo da u paketu budu i kantoni i općine, idemo s tim već na narednoj sjednici Vlade – rekao je Novalić.

Istakao da je rješenje koje pripremaju na tragu prijedloga Saveza općina i gradova.

Sredstva od oko 330 miliona eura kredita MMF-a, namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije, uplaćena na podračune ministarstava finansija Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta u omjeru koji je ranije dogovoren, 3. juna su uplaćena na račune banaka prema instrukcijama nadležnih ministarstava iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta koji su mogli njima da raspolažu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe