21.4 C
Bihać
Utorak, 9 Augusta, 2022

Novaković-Bursać: U BiH se ne nalaze migranti nego dobro finansirani mladići

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać u Zastupničkom domu Parlamenta BiH kazala je da osobe koje bez dokumenata lutaju po BiH nisu izbjeglice iz ratom ugroženih područja, već dobro finansirani mladići iz Pakistana i Afganistana.

Osim toga, naglasila je da su upravo oni sasvim dobro upućeni, odnosno, savjetovani kako da se ponašaju.

“Čak i kada su pobacali dokumenta, naravno da je moguće u 21. vijeku utvrditi njihov identitet i zemlju porijekla, samo ako postoji volja za održanjem bsigurnosti i stvarnim rješavanjem ovog problema”, rekla je Novaković-Bursać povodom objavljenih informacija da je u protekle tri godine migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem “Western Uniona” iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM.

Ona je istakla da je jedan od uzroka aktuelne migrantske krize dugogodišnje voljno zanemarivanje i namjerno neznanje, posebno u mandatu SDS-ovog ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića “kome su se priviđale paravojne formacije po Republici Srpskoj, a nisu bile vidljive hiljade mladih ljudi koji su nadirali preko granica”.

Novaković-Bursać je navela da se stiče utisak i da aktuelni ministar sigurnosti u Vijeću ministara Selmo Cikotić ne posmatra problem sa stvarnom namjerom da se on riješi od uzroka i na dugoročno kvalitetan način što bi, kako pojašnjava, podrazumijevalo repatrijaciju ili prihvatanje u razvijenije zemlje – kako svojevoljnih migranata, tako i stvarnih izbjeglica kojih je među trenutnim migrantima zanemariv broj.

Nazivanje ovog problema isključivo “humanitarnim pitanjem”, dodala je ona, predstavlja jednu vrstu bacanja prašine u oči cjelokupnoj javnosti i saučestvovanje u projektu moguće dugoročne destabilizacije ove zemlje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se