7.8 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Nova odluka Vlade FBiH o raspodjeli 30 miliona KM gradovima i općinama u sjeni nelogičnosti

IZVORklix.ba

Dok svi gradovi i općine u Federaciji Bosne i Hercegovine šute nakon raspodjele sredstava kao finansijske pomoći u sanaciji posljedica nastalih koronavirusom, iz Grada Visokog su ponovo ukazali na neravnomjernu i nelogičnu raspodjelu 30 miliona KM.
Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30. jula putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji posljedica nastalih pandemijom koronavirusa i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03. jula na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Nejasno je, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijima se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03. aprila 2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu poduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila” saopćili su iz Grada Visoko, a reagovali su i prvi put zbog čega je Vlada poništila tada važeću odluku.

Međutim, već drugi put u posljednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i bez dobre namjere.

“Analizirajući iznos dodijeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM”, dodaju iz Grada Visoko.

Prema raspodjeli sredstava za Kupres je namijenjeno 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihaću, odnosno, 6,23 KM po stanovniku.

Planirano je i da Trnovo dobije 203,06 KM po stanovniku, a Visoko 24 puta manje, 8,64 KM po stanovniku. Pale će dobiti 193,58 KM po stanovniku, a Zenica 34 puta manje, odnosno, 5,69 KM po stanovniku, također za Neum je planirano 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje za Tuzlu, odnosno, 3,47 KM po stanovniku.

“Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišemo kao krajnje drsko i diskriminatorno, te pokrećemo inicijativu da Vlada FBIH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparentno prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu s jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama”, pojašnjavaju iz Grada Visoko.

Na kraju su kazali da zahtijevaju da pomenutu odluku, koju drugi put u posljednja četiri mjeseca donosi na isti način, Vlada FBiH stavi van snage i proceduru provede u skladu s ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe