Njemačka produžila lockdown do sredine aprila

IZVORavaz.ba

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su produženje zaključavanja do 18. aprila te su pozvale građane da tokom uskršnjih blagdana pet dana ostanu kod kuće kako bi slomili treći val pandemije koronavirusa, rekla je kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je u pregovorima koji su potrajali duboko u noć potaknula čelnike 16 njemačkih država na oštriji stav u borbi protiv pandemije, preokrenuvši planove za postupno otvaranje privrede, dogovoreno ranije ovog mjeseca.

– Njemačka je u vrlo ozbiljnoj situaciji s obzirom na širenje inačica virusa i ima sve veći broj infekcija – rekla je Merkel na konferenciji za novinare, dodajući da je Njemačka u borbi s vremenom kako bi vakcinisala svoje stanovništvo.

Njemačka je početkom marta počela suzdržano ublažavati ograničenja, ali je širenje zaraznijih inačica virusa izazvalo zabrinutost zbog preopterećenja bolnica.

Prema podacima Instituta za infektivne bolesti “Robert Koch”, u ponedjeljak je sedmični broj slučajeva na 100.000 stanovnika iznosio 107, što je iznad praga od 100 na kojem jedinice za intenzivnu njegu ostaju bez kapaciteta.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe