5.1 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Njemačka od 15. juna ukida kontrole na granicama

IZVORavaz.ba

Provjere na granicama Njemačke od ovog vikenda trebale bi biti značajno ublažene, dok će granična kontrola koja je uvedena zbog korona krize u potpunosti biti ukinuta od 15. juna na njemačkim granicama.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer) rekao je na konferenciji za novinare da se od sredine idućeg mjeseca može ponovo očekivati slobodan prijelaz preko granica. Preduvjet za oslobađanje granica jeste svakako da se nastavi trend pada novih infekcija koronavirusa, piše “Spiegel”.

Prije juna bi mogli biti oslobođeni granični prijelazi iz Luksemburga. Njemačka je također spremna osloboditi njemačko-danske granice “čim Vlada Danske provede konsultacije sa susjednim zemljama”.

– Granice Njemačke sa Francuskom, Austrijom i Švicarskom će ipak biti otvorene od 15. juna. To je dogovoreno u razgovorima s ovim zemljama, kazao je Zehofer.

Popuštanje mjera na granicama je rezultat pozitivne epidemiološke situacije. Međutim, ako se broj novih infekcija u susjednim regijama naglo poveća, ponovno će se uvesti intenzivne granične provjere.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe