NISAM ZLOČINAC, JA SAM BRANIO MOJU DRŽAVU: DUDAKOVIĆEV I ALAGIĆEV OSLOBODILAČKI POHOD ZAUSTAVIO JE DEJTON

Ja nisam zločinac! Ja sam branio moju državu, poručio je jedne prilike legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH, penzionisani general Atif Dudaković.

Operacija Sana ’95, zbog koje se danas na Sudu BiH sudi generalu Dudakoviću i njegovim saborcima, bila je herojska odbrana Krajine, oslobodilačka akcija zahvaljujući kojoj su otkriveni svi zločini koje su počinili pripadnici Vojske RS-a, MUP-a RS-a i jedinica iz Srbije.

Da nije bilo Sane ’95, nikada ne bismo saznali za Biljane, Lanište…, i ine masovne grobnice.

Zahvaljujući hrabrim Krajišnicima koje su vodili legenardni komandanti Atif Dudaković i Mehmed Alagić, tokom oslobodilačke operacije Sana ’95 otkrivene su brojne masovne grobnice i razmjeri zločina počinjenih nad Bošnjacima, koji su bili skrivani.

A upravo na tim prostorima koji su tada oslobođeni, zvjerski su ubijeni deseci hiljada Bošnjaka i Hrvata, otkriveno 128 masovnih i 886 pojedinačnih grobnica. Ekshumirano je 4.697 žrtava, među kojima 314 žena i 136 djece. Kroz 157 logora prošlo je 130.000 ljudi. Srušeni su deseci hiljada stambenih, vjerskih i kulturno-historijskih i drugih objekata.

Nakon deblokade bihaćkog okruga, 6. augusta 1995. godine krenule su akcije oslobađanja okupiranih područja Bosanske krajine.

Operacija Sana ’95 bila je posljednja vojna operacija Armije RBiH tokom rata. Odvijala se tokom septembra i oktobra 1995. godine. Tog 13. septembra spojili su se Peti i Sedmi korpus Armije RBiH. Okosnicu brigada činili su Krajišnici protjerani iz Sanskog Mosta, Prijedora, Ključa, Kozarca…

Ujutro 10. oktobra snage Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH, potpomognute drugim jedinicama Armije RBiH uspješno su prešle rijeku Sanu u 4 sata ujutro, a već navečer oko 17 sati stigli su do predgrađa Sanskog Mosta, da bi u naredna dva dana uspjeli osloboditi grad na Sani.

Tokom operacije Sana ’95 ponovo se na ovim prostorima pojavio Željko Ražnatović Arkan i brojne oružane jedinice iz Srbije, koje je poslao Jovica Stanišić. No, ni oni nisu mogli zaustaviti oslobađanje Sanskog Mosta, Ključa…

Kako su tih dana u toku bili pregovori u Dejtonu, međunarodna zajednica tražila je od Armije RBiH da zaustavi svako napredovanje i sva ofanzivna djelovanja dok se ne postigne sporazum. Ofanziva je završena, a time i rat u Bosni i Hercegovini, isti dan kada je postignut sporazum u Dejtonu.

Cilj operacije Sana ’95 nikada nije bio ubijanje Srba, etničko čišćenje, zatvaranje, niti je država BiH imala plan. Jedini cilj bio je oslobađanje i otkrivanje istine o počinjenim zločinima za koje se do tada veoma malo znalo, piše Faktor.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića, a na njoj su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe