Srijeda, 11 Decembra, 2024

Nikada ne biste trebali praviti kafu sa proključalom vodom

IZVORetto.ba

Problem je u tome što mnogi ljubitelji kafe svaki dan rade istu grešku – dodaju mljevenu kafu u tek prokuhanu vodu…

Pripremiti savršenu šoljicu turske kafe zahtjevan je zadatak. I tu pozornost na detalje dolazi do izražaja, jer su nijanse te koje čine razliku između prosječne turske kafe i one savršene.

Problem je u tome što mnogi ljubitelji kafe svaki dan rade istu grešku – dodaju mljevenu kafu u tek prokuhanu vodu.

Stručnjaci za tursku kafu upozoravaju da ova praksa uništava dragocjene arome kave i uzrokuje taj neugodan, gorak okus.

Postoji jednostavno rješenje koje može dramatično poboljšati kvalitetu vaše omiljene šoljice kave. Idealna temperatura vode za pripremu kave je između 90 i 96 stepeni.

Kada voda zavrije, njena temperatura je oko 100 stepeni, što je previsoko za optimalnu ekstrakciju kafe.

Prevruća voda doslovno “sprži” kavu i uništi te fine arome, a pritom ispušta previše gorčine. To je razlog zašto mnogi misle da kafa mora biti gorka, što je zapravo daleko od istine.

Nakon što voda zavrije, potrebno je pričekati oko 30 sekundi prije dodavanja kafe. Ovo kratko razdoblje omogućuje da se voda ohladi na idealnu temperaturu za ekstrakciju, a pritom zadržava dovoljno topline za optimalno oslobađanje arome.

Također, kvaliteta vode značajno utječe na okus kafe. Budući da se sastav vode razlikuje od mjesta do mjesta, stručnjaci preporučuju korištenje filtera za pročišćavanje. Voda s kamencem može rezultirati gorkim okusom, kao i nakupljanjem kamenca u aparatima za kafu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE