Utorak, 3 Juna, 2025

Nije kisela voda: Dodajte ovo u palačinke – bit će sočne i vazdušaste čak i dan poslije

Palačinke se brzo prave, a istom brzinom i nestaju, međutim ponekad se ipak desi da ostane po koji komad koji biste voljeli da pojedete kasnije ili, recimo, ponesete na posao. I tu se javlja glavni "problem" – kada se palačinke ohlade najčešće postaju iznimno žilave.

No postoji par trikova pomoću kojih će biti vazdušaste, mekane i ukusne, jednako kao kada se ih tek ispekli.

Glavna tajna je u sodi bikarboni – samo mala količina će doprinijeti da i dan posle uživate u omiljenoj poslastici. A, još jedan trik pomoću kojeg će palačinke i sutradan biti meke i svježe odnosi se na posudu u kojoj ćete ih čuvati.

Sastojci:

1 jaje
200 ml mlijeka
250 ml vode
200 gr brašna
prstohvat soli
1/4 kašičice sode bikarbone
2 kašike ulja
Ulje za premazivanje tiganja

Priprema:

Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmešajte.

Tavu za palačinke zagrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda istu malo smanjite malo. Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a sud na kojem su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne. Palačinke filujte slatkim ili slanim nadjevom po želji.

To je to. Prijatno!

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE